Kralj Abdullah i Biden: Spriječiti sukobe na svetim mjestima muslimana

Sukobi u Jerusalemu od početka mjeseca ramazana podigli su tenzije između Izraela i Palestinaca.

Jordan i druge arapske države optužile su Izrael da ograničava pravo na bogosluženje muslimanima (EPA)

Jordanski kralj Abdullah i američki predsjednik Joe Biden saglasili su se u telefonskom razgovoru da treba spriječiti ponavljanje nedavnih sukoba u muslimanskim svetim mestima u Jerusalemu, koji su izazvali zabrinutost kod šireg sukoba.

“I Njegovo veličanstvo i predsjednik Biden istakli su važnost nastavka koordinacije i rada na svim nivoima kako bi se spriječilo ponavljanje napada na grad Jerusalem i njegova sveta mjesta i njegove ljude, a koji bi poremetili šanse za postizanje mira i podstakli ka većim tenzijama“, prenosi Reuters, pozivajući se na agenciju Petra.

Zabrinutost od širega sukoba

Sukobi od početka mjeseca ramazana, koji su se poklopili sa jevrejskim praznikom Pasha, podigli su tenzije usred međunarodne zabrinutosti zbog ulaska u širi izraelsko-palestinski sukob.

Jordan i druge arapske države optužile su Izrael na sastanku održanom u četvrtak u Ammanu da ograničava pravo na bogosluženje muslimanima, dok dozvoljava Jevrejima pod policijskom zaštitom da uđu u kompleks džamije, navodi britanska agencija, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije