SIPRI: Potrošnja na oružje u 2021. premašila 2.000 milijardi dolara

Najviše su na oružje prošle godine trošili su SAD, Kina, Indija, Velika Britanija i Rusija, objavio je Švedski institut za međunarodna mirovna istraživanja.

Potrošnja na oružje porasla je prošle godine 0,7 posto, pokazuju podaci SIPRI-ja (Arhiva)

Zemlje širom svijeta potrošile su u 2021. godini na oružje više od 2.000 milijardi dolara, prvi put od kako je Švedski institut za međunarodna mirovna istraživanja (SIPRI) počeo pratiti podatke.

Potrošnja na oružje, prilagođena za inflaciju, porasla je prošle godine 0,7 posto, na 2.112 milijardi dolara, izvijestio je SIPRI, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Zemlje su više trošile na oružje i u dvije godine pandemije korona virusa, ističu u ovom institutu.

“Vojna potrošnja dosegnula je rekordne nivoe uprkos ekonomskim posljedicama pandemije COVID-19”, istakao je viši istraživač SIPRI-jevog Programa vojne potrošnje i proizvodnje oružja Diego Lopes da Silva.

SAD fokusiran na ‘nove generacije’

Uprkos većem iznosu, udio vojne potrošnje u globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) smanjen je za 0,1 postotni bod, na 2,2 posto BDP-a, budući da su zemlje više izdvajale i za poticaje ekonomiji, stvorivši uvjete za njen brzi oporavak od pandemijske krize.

“Tempo rasta usporio je u realnom izrazu zbog inflacije. U nominalnom izrazu vojna potrošnja porasla je 6,1 posto”, dodao je Da Silva.

Najviše su na oružje prošle godine trošili SAD, Kina, Indija, Velika Britanija i Rusija.

Američka potrošnja na oružje pala je 1,4 posto, na 801 milijardu dolara, s udjelom u BDP-u od 3,5 posto.

Pad odražava i smanjenu potrošnju na istraživanje i razvoj, ali SAD se, po svemu sudeći, i dalje fokusira na “tehnologije nove generacije”, primjećuju u SIPRI-ju.

Veća potrošnja za oružje Rusije i Krajine

Ruska potrošnja porasla je prošle godine 2,9 posto, na 65,9 milijardi dolara, s udjelom u BDP-u od 4,1 posto.

Veća izdvajanja za oružje omogućile su više izvozne cijene energenata, a vremenski su se poklopila s pripremama invazije na Ukrajinu, primjećuju u SIPRI-ju.

Ukrajina je od ruskog pripojenja Krima 2014. godine jačala odbranu, povećavši potrošnju na oružje 72 posto.

U 2021. godini potrošnja je ipak pala, na 5,9 milijardi dolara, s udjelom u BDP-u od 3,2 posto, izračunao je SIPRI.

Izvor: Agencije