EU i Indija dogovorili jačanje saradnje

Očekuje se da će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ponuditi povećanje prodaje evropske vojne opreme Indiji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nalazi se u dvodnevnoj posjeti glavnom gradu Indije u sklopu napora Zapada da potakne New Delhi da smanji veze s Rusijom (EPA)

Evropska unija i Indija dogovorile su se u ponedjeljak da će osnovati vijeće za jačanje saradnje na području trgovine i tehnologije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nalazi se u dvodnevnoj posjeti glavnom gradu Indije u sklopu napora Zapada da potakne New Delhi da smanji veze s Rusijom, svojim glavnim opskrbljivačem oružjem, nakon ruske invazije na Ukrajinu, izvijestio je Reuters, prenosi Hina.

Indija nije direktno osudila rusku invaziju, ali je pozvala na prekid nasilja.

SAD je jedina druga zemlja koja ima tehnički sporazum s EU-om sličan onom potpisanom u ponedjeljak s Indijom.

“Mislim da je ovaj odnos danas važniji nego ikad”, rekla je Von der Leyen tokom sastanka s indijskom premijerom Narendrom Modijem. “Imamo puno zajedničkog, ali i suočeni smo s izazovnim političkim okruženjem”.

U fokusu će biti saradnja na području sigurnosti, klimatskih promjena i trgovine, istakla je.

“Obje strane složile su se da brze promjene u geopolitičkom okruženju naglašavaju potrebu za zajedničkom dubinskom strateškom saradnjom”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

“Vijeće za trgovinu i tehnologiju osiguravat će političko usmjerenje i potrebnu strukturu za operacionalizaciju političkih odluka, koordinirati tehnički posao i izvještavati političk nivo kako bi osiguralo provedbu i praćenje napretka u područjima koja su važna za održiv napredak evropske i indijske ekonomije”.

Diplomatska ofanziva na Indiju

Von der Leyenina posjeta dogodila se nekoliko dana nakon sastanka britanskog premijera Borisa Johnsona s indijskim kolegom na kojem je dogovoreno jačanje bilateralne saradnje na području odbrane i ekonomije. Prije Johnsona u posjetu Indiji bili su američki dužnosnici te ministri vanjskih poslova Rusije i Kine.

Očekuje se da će Von der Leyen ponuditi povećanje prodaje evropske vojne opreme Indiji te ponovno pokrenuti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, rekao je visoki evropski dužnosnik premijer početka sastanka.

“Razmotrili su napredak u živom strateškom partnerstvu Indije i EU-a i dogovorili jačanje saradnje na području trgovine, klime, digitalne tehnologije i ljudskih veza”, objavio je na Twitteru glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova Arindam Bagchi.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je nakon sastanka da su “razmijenili stajališta o ekonomskim i političkim implikacijama sukoba u Ukrajini”.

Kao i mnoge druge evropske zemlje, Indija i dalje kupuje naftu od Rusije unatoč sankcijama koje su Moskvi nametnuli SAD i druge razvijene zemlje.

Izvor: Agencije