Rusija će nove interkontinentalne rakete rasporediti do jeseni

Projektili Sarmat bit će raspoređeni u Krasnojarskom kraju u Sibiru, oko 3.000 kilometara istočno od Moskve.

Sarmat može nositi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i gađati ciljeve udaljene hiljade kilometara (EPA)

Rusija je u subotu objavila da do jeseni planira rasporediti svoje nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne za nuklearne napade na SAD.

Cilj koji je otkrio Dmitrij Rogozin, čelnik svemirske agencije Roskozmos, ambiciozan je jer je Rusija izvijestila o svom prvom probnom lansiranju te rakete tek u srijedu, a zapadni vojni stručnjaci kažu da će biti potrebno više testiranja prije nego što se raketa može rasporediti.

Sarmat može nositi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i gađati ciljeve udaljene hiljade kilometara u SAD-u ili Evropi.

Ovosedmični test, nakon godina kašnjenja zbog finansijskih i tehničkih problema, označava demonstraciju snage Rusije u jeku rata u Ukrajini koji je doveo do napetosti sa SAD-om i njihovim saveznicima na najviši nivo od Kubanske raketne krize 1962.

Rogozin je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da će projektili biti raspoređeni u Krasnojarskom kraju u Sibiru, oko 3.000 kilometara istočno od Moskve, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Opasnost od nuklearnog rata

Rekao je da će biti postavljeni na ista mjesta i u iste silose kao i rakete Vojevoda iz sovjetskog doba koje se zamjenjuju raketama Sarmat, dodavši da će se time uštedjeti “kolosalni resursi i vrijeme”.

Lansiranje “superoružja” bio je historijski događaj koji će jamčiti sigurnost ruske djece i unuka u sljedećih 30 do 40 godina, dodao je Rogozin.

Bojazan Zapada zbog opasnosti od nuklearnog rata porasla je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara govorom u kojem se osvrnuo na moskovske nuklearne snage i upozorio da će svaki pokušaj da se Rusiji stane na put “voditi do posljedica na koje niste naišli nikada u svojoj historiji“.

Izvor: Agencije