Istraga Moskve: Jesu li specijalci britanskog SAS-a u Ukrajini?

Dvadesetak pripadnika elitnih snaga britanske vojske navodno pomaže organizovanje diverzija u Ukrajini.

Istražni komitet Rusije tvrdi da će provjeriti tvrdnje da su pripadnici SAS-a došli u Ukrajinu (Reuters/Ilustracija)

Rusija će istražiti da li su stručnjaci za diverzije specijalne jedinice zračnih snaga Velike Britanije (SAS)  u zapadnoj Ukrajini.

Istražni komitet Rusije u subotu je objavio da proučava izvještaje iz ruskih medija da su snage SAS-a poslate u regiju Lavova.

Ruska agencija RIA Novosti citira izvor iz ruske sigurnosti koji tvrdi da je dvadesetak pripadnika SAS-a, elitnih vojnih snaga treniranih za izvršavanje specijalnih operacija, izviđanje i protuterorizam, aktivno u Ukrajini.

Istražni komitet Rusije tvrdi da će provjeriti tvrdnje da su pripadnici SAS-a došli u Ukrajinu da pomognu ukrajinskim specijalnim jedinicama u organizovanju diverzija na teritoriji Ukrajine.

Britansko ministarstvo odbrane nije komentiralo ruske navode.

Rusko upozorenje o nemiješanju

Velika Britanija je ranije ove godine u Ukrajinu poslala vojne trenere kako bi obučili lokalne snage za upotrebu antitenkovskih projektila. Dana 17. februara, sedmicu prije početka ruske invazije, London je saopštio da je povukao sve snage iz Ukrajine, osim osoba koje štite ambasadora.

Nije jasno koje će korake Istražni komitet Rusije preduzeti u odgovoru na moguće prisustvo SAS-a u Ukrajini.

Eventualno učešće snaga iz zemalja članica NATO pakta bilo bi značajno, jer je Rusija upozorila Zapad da se ne miješa u njenu invaziju na Ukrajinu.

Od početka rata, Velika Britanija je Ukrajinu opskrbila protubrodskim, protuzračnim i lakim antitenkovskim naoružanjem koje se pokazalo učinkovitim za ukrajinske vojnike, koji su ga koristili za uništavanje ruskih oklopnih vozila.

Britanska vlada ove sedmice je po prvi put od početka ruskog napada potvrdila da je manji broj ukrajinskih vojnika obučavan u Velikoj Britaniji, piše Reuters.

Počeli su obuku na oklopnim patrolnim vozilima koje je Britanija donirala Ukrajini ovog mjeseca, rekao je glasnogovornik premijera Borisa Johnsona.

Britanija obučava Ukrajince

Dodao je da Ujedinjeno Kraljevstvo, u saradnji sa saveznicima, osigurava ukrajinskim vojnicima novu vrstu opreme koju možda nikada prije nisu koristili.

„To ima smisla samo ako dobiju adekvatnu obuku kako bi je mogli koristiti na najbolji način“, rekao je.

Članovi ukrajinske vlade u aprilu su posjetili britanski vojni kamp gdje su im demonstrirane mogućnosti opreme, nakon čega su uslijedili razgovori o tome kako se ona može isporučiti.

Britanska vojska obučava ukrajinske snage od 2014. godine i aneksije Krima, a u februaru je povučena da bi se izbjegao direktan sukob sa ruskim snagama i mogućnost uvlačenja NATO-a u konflikt.

Ukrajinske snage trenira i američka vojska, koja ih obučava za korištenje artiljerijskog sistema Howitzer, dok Britanci Ukrajince u Poljskoj uče upotrebi protuavionskog oružja.

Izvor: Agencije