Šef IAEA naredne sedmice u obilasku Černobila

Rafael Grossi će posjetiti Černobil 26. aprila, na godišnjicu nuklearne katastrofe 1986. godine, s timom stručnjaka agencije, gdje će donijeti opremu i provesti provjere radioaktivnosti.

Ukrajinske vlasti su sredinom aprila saopćile da nisu u mogućnosti obnoviti sredstva za praćenje radioaktivnosti u Černobilu (EPA)

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi posjetit će černobilsku elektranu sljedeće sedmice kako bi “intenzivirao napore za sprečavanje opasnosti od nuklearnog udesa”, saopćila je ta agencija Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Beču.

Grossi će posjetiti Černobil 26. aprila, na godišnjicu nuklearne katastrofe 1986. godine, s timom stručnjaka Agencije, gdje će donijeti opremu i provesti provjere radioaktivnosti, prenosi Beta.

“Moći ćemo bolje razumjeti situaciju na osnovu vlastitih naučnih mjerenja i tehničkih procjena”, rekao je Grossi.

Praćenje radioaktivnosti

Ukrajinske vlasti su sredinom aprila saopćile da nisu u mogućnosti da obnove sredstva za praćenje radioaktivnosti na tom lokalitetu na sjeveru Ukrajine.

Ruske snage su 24. februara, prvog dana ofanzive na Ukrajinu, zauzele Černobil, gdje je potom isključena struja i veze za komunikaciju.

Ruski vojnici su se krajem marta povukli sa tog mjesta.

Stručnjaci IAEA će tokom posjete “popraviti i sisteme za daljinsko praćenje, koji su ubrzo poslije početka rata prestali prenositi podatke u sjedište” IAEA u Beču, dodala je ta agencija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada