Antony Blinken u nedjelju u Kijevu

Uz Blinkena, na razgovorima sa Volodimirom Zelenskim bit će i ministar odbrane Lloyd Austin.

Rat u Ukrajini počeo je prije dva mjeseca (EPA)
  • Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres sastat će se u utorak u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a u četvrtak sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, u nastojanju da se zaustavi rat u Ukrajini
  • Rusija: Uništen terminal sa inostranim naoružanjem u Odesi
  • Najmanje pet osoba je poginulo, a 18 povrijeđeno u napadu na Odesu, tvrde zvaničnici.
  • Moskva priznala da je u potonuću perjanice crnomorske flote „Moskve“ prošle sedmice poginuo jedan mornar, dok je nestalo 27 osoba.
  • Ukrajinske snage napuštaju neka naselja u Lugansku kako bi se regrupirale, kaže guverner.

U nastavku su najnovije informacije o Ukrajini.


Ukrajinski piloti u akciji prikupljanja novca za kupovinu borbenih aviona

Ukrajinski ratni piloti pokrenuli su kampanju u kojoj prikupljaju novac za kupovinu borbenih aviona. Jedan od pokretača projekta je i vlasnik lanca trgovina vojnom odjećom, koji poziva bogate Ukrajince, ali i velike svjetske kompanije, da doniraju novac ukrajinskim zračnim snagama.

Priču iz Lavova donosi reporter Al Jazeere Branimir Zekić.


Blinken u nedjelju u Kijevu

Američki državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin doputovat će u nedjelju u Kijev i obaviti razgovore sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Zelenski je rekao da će s njima razgovarati o vrstama oružja koja Ukrajini trebaju da se odupre ruskoj invaziji.

Ukrajinski predsjednik rekao je i to da ukrajinska vojska nije spremna pokušati probiti opsadu Mariupolja, ali da Kijev ima svako pravo da to učini.


Zelenski za sastanak s Putinom, ne plaši se susreta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je od suštinskog značaja da se sastane sa ruskim liderom Vladimirom Putinom radi zaustavljanja rata diplomatskim putem i istakao da se “ne plaši” tog susreta, ako bi to, kaže, značilo postizanje mirovnog sporazuma.

„Insistirao sam od samog početka da vodim pregovore sa liderom Ruske Federacije, jer smatram da sastanci preko posrednika neće dati željeni efekat. Ovaj rat može zaustaviti samo onaj ko ga je započeo”, naveo je Zelenski.


Rusija: Uništen terminal sa naoružanjem u Odesi

Rusija je iskoristila projektile visoke preciznosti da uništi logistički terminal u Odesi, gdje se držal velika količina naoružanja koje su Ukrajini isporučili SAD i evropske zemlje, tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije.

Dodali su da su ruske snage ubile do 200 ukrajinskih vojnika i uništile više od 30 vozila, od kojih su neka oklopna.


Turska zatvorila zračni prostor za ruske avione koji idu u Siriju

Turska je zatvorila svoj zračni prostor za ruske civilne i vojne avione koji lete ka Siriji, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu medijima u subotu.

Dopuštenje se davalo svaka tri mjeseca, a sada će zabrana vrijediti tri mjeseca, rekao je Cavusgolu i dodao da je o tome obavijestio svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova.


Ukrajinska vojska: Ubijeno 21.600 ruskih vojnika

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da je uništeno 177 aviona, 154 helikoptera i 854 ruskih tenkova

Ukrajinska vojska tvrdi da je od početka ruskog napada na Ukrajinu ubijeno oko 21.600 ruskih vojnika.

Ukrajinski generalštab tvrdi da je u periodu od 24. februara do 23. aprila uništeno 177 aviona, 154 helikopera i 854 ruskih tenkova.

Navode da je uništeno 2.205 oklopnih vozila, 403 topa, 143 raketna sistema i 182 bespilotne letjelice.


Vlasti Mariupolja kažu da je više od 300 Ukrajinaca odvezeno prema Vladivostoku

Vlasti ukazuju i na veliki broj masovnih grobnica, strahuju da bi broj ubijenih u masovnim grobnicama mogao biti i nekoliko hiljada, iz Lavova javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.


Ukrajinski zvaničnik: Propao još jedan pokušaj evakuacije iz Mariupolja

Novi pokušaj evakuacije ukrajinskih civila iz Mariupolja je propao, tvrdi savjernik gradonačelnika na Telegramu, kriveći ruske snage.

Zvaničnik je rekao da se uoči planirane evakuacije okupilo oko 200 ljudi, ali da im je ruska vojska rekla da se raziđu i upozorila ih na moguće granatiranje.

Rusija i Ukrajina međusobno se krive za ponovljene neuspjehe u evakuaciji stanovništva iz ratom uništenog grada.


Lokalni zvaničnici: Odesa meta napada

Južni lučki grad Odesa bio je meta raketnih napada, rekli su lokalni ukrajinski dužnosnici.

Oštećena je višekatna stambena zgrada, objavila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

Pomoćnik ministra unutrašnji poslova Anton Geraščenko rekao je da je nekoliko projektila pogodilo stambene blokove i da je muškarac poginuo kad mu se zapalio automobil

Šef osoblja predsjednika Zelenskog Andrij Jermak rekao je da je najmanje pet osoba poginulo, a 18 povrijeđeno.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je osudio Rusiju zbog navodnog napada.

Moskva se još nije oglasila.

(Anadolija)

Arestovič: Nastavljene borbe za Azovstal

Ruske snage su u suboru nastavile sa zračnim udarima i pokušajima da osvoje kompleks čeličane Azovstal, odakle dejstvuju preostale ukrajinske snage u Mariupolju, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksij Arestovič.

“Neprijatelj pokušava ugušiti konačni otpor branilaca Mariupolja u oblasti čeličane Azovstal”, saopštio je Arestovič na nacionalnoj televiziji, prenosi Reuters.

(Anadolija)

Stravične priče o kršenjima ljudskih prava u Ukrajini

Međunarodno humanitarno pravo “odbačeno je” u Ukrajini, a ruska invazija na susjednu zemlju dovela je do “stravičnih priča” o kršenjima ljudskih prava, rekla je najviša dužnosnica UN-a za ljudska prava.

Ured UN-a za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi objavio je da ima sve više dokaza o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage, koje su optužene za neselektivno granatiranje i bombardiranje naseljenih područja, uz uništavanje bolnica, škola i druge civilne infrastrukture.

Više na linku.

(EPA)

Reporterka Al Jazeere: Zdravstvene ustanove u Ukrajini gađane 162 puta

Ruske snage nastavljaju granatirati civilne objekte u Donbasu. Bolnica u gradu Baštanka je pretrpjela teško oštećenje.

U Lavovu je reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.


Ukrajinska vojska: Odbijeno osam ruskih napada

Ukrajinska vojska tvrdi da je u regijama Donjeck i Luganska odbila osam ruskih napada u posljednja 24 sata, te da je pritom uništila devet tenkova, 18 oklopnih jedinica, 13 vozila, tanker i tri artiljerijska sistema.

Ruske snage nastavljaju djelimično blokirati Harkov, koji granatiraju, a aktivne su i u regiji Izijuma, tvrdi ukrajinska vojska na Facebooku.

(EPA)

Ukrajinski guverner: Sve jači ruski napadi

Svi gradovi pod ukrajinskom upravom u istočnoj regiji Lugansk izloženi su stalnom i sve jačem bombardiranju ruskih snaga u subotu, kazao je guverner Sergij Gajdaj putem televizije.

Rekao je da ukrajinske snage napuštaju neka naselja kako bi se regrupirale, no da to nije znak velikog nazadovanja.

Rusija negira da je ciljala civilne zone.


Rusija: Uništen ukrajinski avion i tri helikoptera

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage oborile ukrajinski borbeni avion Su-25 i uništile tri helikoptera MI-8 na pisti u regii Harkova.

Ukrajinska strana nije se oglasila o ovim tvrdnjama.


Medvedev: Evropa ne može ni sedmicu bez ruskog plina

Zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije Dmitij Medvedev smatra da Evropa neće izdržati ni sedmicu bez ruskog plina.

Medvedev je to ocijenio povodom saopštenja Evropske komisije da će kompanije, ako se za ruski plin bude plaćalo u eurima ili dolarima koji se zatim konvertuju u rusku valutu, kompanije iz EU-a možda moći formalno izbjeći kršenje sankcija protiv Rusije.

“Cijenimo dosljednost i principijelnost naših evropskih partnera… Posebno ako se ima u vidu da, prema posljednjim podacima MMF-a, Evropa može bez našeg plina najviše šest mjeseci. Ali uistinu, ne može ni sedmicu”, napisao je Medvedev na Telegramu.


Novi pokušaj evakuacije civila iz Mariupolja

Ukrajina će u podne imati novi pokušaj evakuacije civila iz Mariupolja, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Iriva Vereščuk.

„Danas ćemo ponovo pokušati evakuisati žene, djecu i starije“, poručila je na Telegramu, pozivajući ljude da se okupe na autoputu blizu šoping centra Port City.

„Ako se sve bude dešavalo prema planu, počet ćemo evakuaciju oko podne“.

(EPA)

Kanada osigurala tešku artiljeriju za Ukrajinu

Kanada je saopštila da je osigurala tešku artiljeriju ukrajinskim oružanim snagama, nakon što je ranije ove sedmice Justin Trudeau obećao da će poslati takvu pomoć na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Kanada je do sada isporučila ukrajinskim snagama određeni broj haubica M777 i odgovarajuću municiju, a pri kraju su ugovori za nabavku oklopnih vozila koja će poslati Ukrajini što je prije moguće, saopštilo je ministarstvo odbrane, prenosi Reuters.

SAD, Velika Britanija i Kanada obavezale su se da će poslati još artiljerije u Ukrajinu, kako bi pomogli Kijevu da brani oblasti na istoku zemlje, gdje je Rusija počela opštu ofanzivu.


Britanski obavještajci: Bez većeg ruskog napretka

Britansko ministarstvo odbrane u posljednjem obavještajnom brifingu tvrdi da Rusija u posljednja 24 sata nije ostvarila značajniji napredak, „uprkos pojačanim aktivnostima“:

Ministarstvo također dovodi u pitanje rusku tvrdnju da ima kontrolu nad Mariupoljem.


Zelenski: Ukrajina je prva na putu, ko je sljedeći?

Volodimir Zelenski je u noćnom obraćanju naciji rekao da ruske ambicije prevazilaze Ukrajinu.

Reagujući na izjave ruskog generala da Moskva želi kontrolu nad južnom Ukrajinom kako bi dobila pristup separatističkoj regiji Transnistriji u Moldaviji, ukrajinski predsjednik rekao je da ta izjava dokazuje da bi Rusija izvršila invaziju i na druge zemlje.

„Ruska invazija na Ukrajinu je samo početak. Sve zemlje koje, kao mi, vjeruju u pobjedu života nad smrti, moraju se boriti uz nas. Moraju nam pomoći jer mi smo prvi na putu. Ko je sljedeći?“, zapitao je Zelenski.

Moldavija je pozvala ruskog ambasadora zbog komentara general majora Rustama Minekajeva, koji je zamjenik komandanra ruskog centralnog vojnog distrikta.


Guterres sljedeće sedmice u Moskvi i Kijevu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres sljedeće sedmice će se u Kijevu sastati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

UN tvrdi da će Guterres u Kijev doputovati u četvrtak, te da će razgovarati i sa ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

Ranije je potvrđeno da će Guterres u utorak u Moskvi obaviti razgovor sa Putinom.

(EPA)

Rusija: Jedan mornar ‘Moskve’ poginuo, 27 nestalih

Jedan mornar je poginuo, 27 je nestalih, a spašeno je 396 članova posade ruske raketne krstarice “Moskva” koja je potonula prošle sedmice, objavila je novinska agencija RIA pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

Rusija tvrdi da je Moskva, vodeći brod njene crnomorske flote, potonuo prošle sedmice usljed požara koji je uzrokovao eksploziju municije.

Ruske vlasti su prošle sedmice objavile da je svih 510 članova posade krstarice evakuirano s broda.

Ukrajina tvrdi da je pogodila ruski ratni brod protubrodskim raketama, a viši američki dužnosnik prošle sedmice je rekao da SAD vjeruje da je Moskva pogođena sa dvije ukrajinske rakete Neptun.

SAD vjeruje da je bilo ruskih žrtava, iako su brojke nepoznate, dodao je dužnosnik.

(EPA)

ISW: Rusija želi do smrti izgladnjeti zatočene u Azovstalu

U posljednjem apdejtu o ratu u Ukrajini, Institut za studije rata (ISW) tvrdi da Rusija pokušava „do smrti izgladniti“ civile i vojnike u čeličani Azovstal.

ISW tvrdi da je „malo vjerovatno“ da će civilima biti dozvoljeno da napuste Azovstal.


Premijer: Ukrajina će pobijediti vrlo brzo

Ukrajina će pobijediti vrlo brzo, rekao je premijer Denis Šmihal, nakon što je britanski premijer Boris Johnson naveo da je ruska pobjeda u ratu još uvijek realna mogućnost.

„Apsolutno smo sigurni da će Ukrajina dobiti ovaj rat i pobjeda će uslijediti u vrlo kratkom periodu“, rekao je Šmihal za CNN.

Izvor: Al Jazeera i agencije