Macron: Izbori u Francuskoj kao kada su Amerikanci odabrali Trumpa

Predsjednik Francuske uporedio je predstojeći drugi krug predsjedničkih izbora u toj zemlji sa izborima u SAD-u 2016. godine.

Macron je otklonio veliku prepreku na putu do reizbora borbenim nastupom u debati protiv Le Pen, pokazuju ankete (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron uporedio je predstojeći drugi krug predsjedničkih izbora u toj zemlji sa izborima u SAD-u kada su građani odabrali Donalda Trumpa i upozorio da njegovo trenutno vodstvo u anketama nije garancija pobjede.

“Narednog dana su se probudili sa mamurlukom”, rekao je Macron za BFMTV i dodao da je situacija u Francuskoj veoma slična, jer uključuje fundamentalan izbor pravca zemlje, prenio je Reuters.

On je također naglasio da agencija za istraživanje javnog mnijenja nisu bile u mogućnosti da predvide ishode izbora u SAD-u ili referenduma o Brexitu 2016. godine.

Na prethodnim izborima Macron je dobio 66, 10 posto glasova, a Le Pen tek 33, 90 posto.

Istraživanja vodećih francuskih agencija za ispitivanje javnog mnijenja objavljena posljednjih dana pokazuju da je podrška Macronu u odnosu na kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen stabilna ili blago raste.

Macron pobjednik debate

Macron je otklonio veliku prepreku na putu do reizbora borbenim nastupom u debati protiv Le Pen, pokazuju ankete, prenosi Hina.

Iako je Le Pen djelovala uglađenije i staloženije nego u TV dvoboju na prethodnim predsjedničkim izborima 2017, Macron je krenuo u ofanzivu zbog njenih veza s ruskim vodstvom, politika prema Evropskoj uniji i ekonomske politike.

Po anketama, većina gledatelja smatra da je Macron bio pobjednik debate, iako ga se još uvijek smatra arogantnim.

Iako Macron uživa prednost izvan okvira statističke pogreške, činjenica da tri od 10 birača ne namjerava glasati ili još nisu odlučili za koga će glasati, izborno iznenađenje ne može biti otpisano.

Očekuje se da će na izbore izaći između 72 i 74 posto birača, što bi bio najniži odaziv od drugog kruga predsjedničkih izbora 1969.

I Macron i Le Pen koji su u prvom krugu osvojili najviše glasova od ukupno 12 kandidata, nadaju se povjerenju birača koji su podržali lidera krajnje ljevice Jean-Luc Melenchona, u prvom krugu, a od kojih bi mnogi mogli da budu uzdržani ili da ostave svoje glasačke listiće prazne.

Macron je dobio i podršku lidera Njemačke, Španije i Portugala koji su zajedničkom tekstu u više evropskih medija pozvali birače na jedinstvo kako bi se održali prosperitet i blagostanje u Evropi, prenio je AP.

Rezultati izbora

Kao i u prvom krugu biračka mjesta će u nedjelju biti otvorena u 8.00 sati ujutru, a zatvorena u 19.00 u većini mjesta, dok će biračka mjesta u velikim gradovima imati mogućnost da ostanu otvorena do 20.00.

Na osnovu uzoraka posebno odabranih biračkih mjesta, već u 20.00 sati bit će poznat preliminarni rezultat, kao i u prvom krugu. Ako je rezultat izuzetno tijesan, postoji opcija da se ne objavljuju rani rezultati i sačekaju potpuni.

Brojanje se nastavlja tokom noći, a Ministarstvo unutrašnjih poslova objavljuje konačne rezultate u ponedjeljak ujutru, koji se obično razlikuju samo jedan do dva posto od preliminarnih rezultata.

Ako Macron pobijedi, on će biti prvi francuski predsjednik koji je osvojio drugi mandat zaredom na izborima u posljednjih 20 godina, otkako je Jacques Chirac pobijedio oca Marine Le Pen, Jean-Maria Le Pena, i osvojio drugi predsjednički mandat 2002. godine.

Njegov tim je rezervisao Marsova polja, odmah ispod Ajfelovog tornja, za nedjelju uvečer, tako da ako pobijedi tu će održati svoj pobjednički govor.

Kao aktuelni predsjednik, on ostaje u Jelisejskoj palati i nastavlja da vlada, nema prelaznog roka, iako će morati da se održi inauguracija do 14. maja, kada se Macronov aktuelni mandat završava.

Ukoliko bi pobijedila Le Pen, došlo bi do primopredaje vlasti koja se mora desiti prije 14. maja i u tom slučaju bi ona ušla u historiju kao prva predsjednica Francuske. Macron bi morao da se iseli iz Jelisejske palate, koji je dom kao i kancelarija francuskih predsjednika.

Izvor: Agencije