Bachelet: Stravične priče o kršenjima ljudskih prava u Ukrajini

Sve je više dokaza o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage, rekla je najviša dužnosnica UN-a za ljudska prava.

Postoje stotine izvještaja o proizvoljnim ubistvima i seksualnom nasilju (Reuters)

Međunarodno humanitarno pravo “odbačeno je” u Ukrajini, a ruska invazija na susjednu zemlju dovela je do “stravičnih priča” o kršenjima ljudskih prava, rekla je najviša dužnosnica UN-a za ljudska prava.

Ured UN-a za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi objavio je da ima sve više dokaza o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage, koje su optužene za neselektivno granatiranje i bombardiranje naseljenih područja, uz uništavanje bolnica, škola i druge civilne infrastrukture.

Osim neselektivnih napada i uskraćivanja medicinske pomoći, postoje stotine izvještaja o proizvoljnim ubistvima i seksualnom nasilju otkako je Rusija pokrenula svoj napad prije gotovo dva mjeseca.

“Naš dosadašnji rad detaljno je pokazao užasnu priču o povredama počinjenim nad civilima”, rekla je u priopćenju Michelle Bachelet, visoka komesarka UN-a za ljudska prava.

Bacheletin ured potvrdio je 5.264 civilne žrtve – 2.345 ubijenih i 2.919 ozlijeđenih – od početka rata 24. februara.

“Znamo da će stvarne brojke biti mnogo veće kad užasi u područjima intenzivnih borbi, kao što je Mariupolj, izađu na svjetlo dana”, rekla je.

“Pojavljuju se podaci o razmjerima nasumičnih pogubljenja civila u područjima koja su okupirale ruske snage”, dodala je, ukazujući na dobro dokumentiran masakr stanovnika u kijevskom predgrađu Buči.

Optužbe za seksualno nasilje

Uredu UN-a iz cijele Ukrajine izneseno je 75 optužbi za seksualno nasilje nad ženama, muškarcima i djecom, većinom u regiji Kijev.

Ured je izbrojao 114 potvrđenih napada na medicinske ustanove u Ukrajini. No, pretpostavlja se da je stvarni broj i veći.

Napad 8. aprila na željezničku stanicu u Kramatorsku, u kojem je kasetna municija ubila 60 civila, pokazao je da se zanemaruju načela međunarodnog humanitarnog prava, dodala je Bachelet, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

U međuvremenu, Andrij Nebitov, šef policije kijevske regije, rekao je da su njegove snage otkrile oko 1.000 leševa otkako su se ruske snage povukle iz grada.

Novi satelitski snimci koje je snimila privatna američka kompanija i koje je u četvrtak objavilo više medija – uključujući New York Times i BBC – ukazuju na moguću masovnu grobnicu izvan Mariupolja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada