Novi izraelski upad u Al-Aksu: Deseci povrijeđenih Palestinaca

Izraelska policija ušla je u kompleks ispaljujući gumene metke i šok bombe u posljednjem upadu na muslimansko sveto mjesto.

Izraelska policija iznosi Palestinca nakon što je ušao u kompleks džamije Al-Aksa u petak ujutro [Mahmoud Illean/AP Photo]

Izraelske snage ušle su u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu i ranile oko 30 Palestinaca, uključujući tri novinara.

Novi napad se dogodio u petak ujutro. Palestinci su bacali kamenje na izraelsku policiju, koja je bila obučena u punu opremu za nerede i ušla u kompleks ispaljujući gumene metke i šok granate, javljaju novinari na mjestu događaja.

Prijavljen je i mali požar u kompleksu, za koji Palestinci okrivljuju izraelsku policiju da je zapalila drvo, dok je policija rekla da je požar rezultat palestinskog ispaljivanja vatrometa.

Palestinski Crveni polumjesec procjenjuje da je broj povrijeđenih Palestinaca 31, od kojih je 14 odvedeno u bolnicu na liječenje. Izraelska policija saopštila je da je jedan policajac povrijeđen nakon što je pogođen kamenom.

Dvadesetogodišnji Palestinac Ibrahim Lebedi preminuo je u petak od povreda koje je zadobio nakon što je upucan tokom izraelske racije na Al-Yamun, u blizini grada Jenin, na sjeveru okupirane Zapadne Obale 18. aprila.

Očekuju se deseci hiljada vjernika na džumi

Na sastanku s delegacijom State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak, predsjednik palestinske uprave Mahmoud Abbas rekao je da je Izrael odgovoran za eskalaciju u okupiranom istočnom Jerusalemu i okupiranoj Zapadnoj Obali.

Sveto mjesto je bilo centar višednevnog nasilja, usred pojačanih tenzija nakon niza napada unutar Izraela i policijskih racija na Zapadnoj obali, koju Izrael nezakonito okupira.

Deseci hiljada muslimana očekuju se u Al-Aksi kasnije tokom dana na molitvi petkom.

Posjete jevrejskih grupa obustavljene su od petka, za posljednjih 10 dana mjeseca ramazana.

Ove godine, mjesec posta poklopio se sa jevrejskim Pesahom i velikim kršćanskim praznicima, sa desetinama hiljada ljudi iz sve tri religije koji su hrlili u jerusalemski Stari grad.

Izvor: Al Jazeera