Bivši lider Hondurasa izručen SAD-u zbog trgovine drogom

Juan Orlando Hernandez je prevezen avionom američke Agencije za borbu protiv droge (DEA), koji je poletio iz Tegusigalpe u pravcu SAD-a.

Policija u Hondurasu uhapsila je Hernandeza 15. februara u njegovom domu poslije zahtjeva američke Vlade za njegovim izručenjem (EPA)

Bivši predsjednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez izručen je Sjedinjenim Američkim Državama gdje je optužen za trgovinu drogom, javlja agencija AFP na koju se poziva Beta.

On je prevezen avionom američke Agencije za borbu protiv droge (DEA), koji je poletio iz glavnog grada Tegusigalpe u pravcu SAD-a.

Avion sa bivšim šefom države (2014-2022), koji je u njega ušao pod pratnjom sa lisicama na rukama, poletio je u 14:27 po lokalnom vremenu (22:27 po srednjeevropskom vremenu) iz vojne baze u Hondurasu, konstatirao je novinar AFP-a.

Policija u Hondurasu uhapsila je Hernandeza 15. februara u njegovom domu poslije zahtjeva američke Vlade za njegovim izručenjem zbog optužbi o trgovini drogom i oružjem.

Zatvoreni brat Tony

Hernandez je uhapšen manje od tri sedmice od napuštanja predsjedničke funkcije poslije više godina optužbi tužitelja SAD-a o navodnim vezama sa trgovinom drogom.

Američki tužitelji u New Yorku su više puta optužili Hernandeza da je bio saučesnik za vrijeme suđenja njegovom bratu 2019. za trgovinu drogom, navodeći da je njegov politički uspon podstaknut profitom od droge.

Njegov brat Juan Antonio Hernandez zvani Tony osuđen je na doživotni zatvor zbog optužbi za trgovinu drogom i oružjem u martu 2021. godine. Tužitelj je rekao da su njegovi zločini “trgovina drogom koju sponzoriše država”.

Izvor: Agencije