Putin: Nova ruska raketa natjerat će neprijatelje da ‘dvaput razmisle ‘

Sarmat je nova interkontinentalna balistička raketa koja može nositi 10 nuklearnih bojnih glava.

Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo, poručio je ruski predsjednik (Reuters)

Rusija je uspješno testirala interkontinentalnu balističku raketu Sarmat (ICBM), a predsjednik Vladimir Putin je poručio da će novi dodatak ruskom nuklearnom arsenalu natjerati neprijatelje Moskve da “dvaput razmisle”.

Na televiziji je prikazano kako vojska saopćava Putinu da je projektil lansiran iz Plesetska na sjeverozapadu Rusije i da je pogodio ciljeve na poluotoku Kamčatka na dalekom istoku.

“Čestitam vam uspješno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat”, rekao je Putin vojsci u televizijskom izjavi.

“Ovo zaista jedinstveno oružje će ojačati borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano osigurati sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i natjerati one koji u žaru bjesomučne agresivne retorike pokušavaju da ugroze našu zemlju, da razmisle dvaput”, poručio je.

Sarmat je nova teška interkontinentalna balistička raketa, a očekuje se da će Rusija svaku opremiti s deset ili više bojevih glava, prema američkoj Kongresnoj službi za istraživanje.

S obzirom na to da njeno razvijanje traje godinama, probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, no dolazi u trenutku ekstremne geopolitičke napetosti uzrokovane ruskim ratom u Ukrajini.

“Novi projektil ima najviše taktičko-tehničke karakteristike i sposoban je nadvladati sva moderna sredstva proturaketne odbrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo”, rekao je Putin.

Šef državne agencije Roskosmos koja nadgleda fabriku raketa koja gradi Sarmat opisao je testiranje kao “poklon NATO-u”.

Igor Korotčenko, glavni urednik ruskog magazina Nacionalna odbrana, rekao je za novinsku agenciju RIA da je to signal Zapadu da je Moskva sposobna da izvrši “odmazdu koja će staviti tačku na historiju bilo koje zemlje koja je zadirala u sigurnost Rusije i njenog naroda”.

‘Ne predstavlja iznenađenje’

Rusko testiranje nove nuklearne rakete ne predstavlja prijetnju za SAD i njihove saveznike, rekao je Pentagon u srijedu.

Rusija je “ispravno obavijestila” Sjedinjene Američke Države prije lansiranja interkontinentalnog balističkog projektila u skladu s obavezama koje proizilaze iz sporazuma START iz 2011. godine, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva odbrane John Kirby.

“Testiranje je rutinsko i ne predstavlja iznenađenje”, rekao je Kirby. “Naravno, ostajemo fokusirani na protupravnu i ničim izazvanu agresiju Rusije na Ukrajinu.”

Douglas Barrie, viši saradnik za vojno vazduhoplovstvo na Međunarodnom institutu za strateške studije, kaže da je lansiranje važna prekretnica nakon godina kašnjenja uzrokovanih problemima finansiranja i izazovima u dizajnu.

Rekao je da će biti potrebno još testova prije nego što Rusija zaista bude mogla da ga rasporedi na mjesto zastarjelih raketa SS-18 i SS-19.

‘Nešto za pokazati’

Jack Watling iz istraživačkog centra RUSI u Londonu rekao je da je u pitanju bio element držanja i simbolike, osam sedmica nakon rata u Ukrajini i manje od tri sedmice prije godišnje parade povodom Dana pobjede na kojoj Rusija pokazuje svoje najnovije oružje.

“Rusi žele da imaju nešto da pokažu kao tehnološko dostignuće uoči Dana pobjede, u vrijeme kada veliki dio njihove tehnologije nije dao željene rezultate u Ukrajini”, rekao je.

Pentagon je 2. marta odgodio testiranje vlastite ICBM rakete Minuteman III kako bi izbjegao eskalaciju napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Kirby je tada rekao da je odgađanje naredio američki ministar odbrane Lloyd Austin “kako bi pokazao da smo odgovorna nuklearna sila”.

Pokrećući invaziju na Ukrajinu 24. februara, Putin je skrenuo pažnju na ruske nuklearne snage i upozorio Zapad da će svaki pokušaj da mu se stane na put “dovesti do posljedica na kakve nikada nisu naišli u svojoj historiji”.

Nekoliko dana kasnije, naredio je da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti.

“Izgledi za nuklearni sukob, koji su nekada bili nezamislivi, sada su ponovo u okviru mogućnosti”, rekao je prošlog mjeseca generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Izvor: Agencije