FT: Sveti rat Kremlja i Ruske pravoslavna crkva protiv Ukrajine

Iako Ruska pravoslavna crkva formalno nije dio rata, postala je de facto stup autokratskog režima Vladimira Putina, piše ‘Financial Times’.

Crkva koju vodi patrijarh Kiril tvrdi da je branitelj 'tradicionalnih' vrijednosti protiv 'dekadentnog' Zapada (Reuters)

Financial Times se u svom uvodniku bavio pitanjem rata u Ukrajini pod naslovom “Sveti rat Kremlja protiv Ukrajine. Ruska pravoslavna crkva je dala ideološku podršku invaziji”.

List navodi da bi ideja o “svetom ratu” u Evropi mogla izgledati kao povratak u prošla stoljeća.

Ipak, ovako su Ruska pravoslavna crkva i njen poglavar, moskovski patrijarh Kiril, prikazali rusku invaziju na Ukrajinu.

Patrijarh je predvodio molitve za ruske vojnike koji se bore za ono što je nazvao “istinskom neovisnošću Rusije” i ponovio narativ Kremlja da se Moskva “bori za odbranu od grešnih vanjskih neprijatelja”.

Čudna veza s potomcima obavještajnih službi

Financial Times je prokomentirao da ovakvo ponašanje ne samo da pokazuje koliko su se crkva i država ispreplele u Rusiji pod vodstvom predsjednika Vladimira Putina, već je također važno razumjeti i motive ove invazije.

Iako Ruska pravoslavna crkva formalno nije dio toga, postala je de facto stup Putinovog autokratskog režima.

Nakon što je desetljećima bila potiskivana pod komunizmom, crkva je stvorila čudnu vezu s potomcima sovjetskih obavještajnih službi, koje su nekada bile njeni progonitelji, navodi list.

Također ističe da ta veza ide dalje od puke podrške akcijama i narativu Kremlja.

Navodna uloga Moskovske crkve kao branitelja tradicionalnih vrijednosti od dekadentnog Zapada ključna je komponenta Putinovog brenda ruskog nacionalizma.

Među njegovim bogatim pristalicama su mnogi “pravoslavni oligarhi” i potomci bijelih Rusa koji su pobjegli u inostranstvo nakon Oktobarske revolucije 1917. godine.

Novine dalje navode da je crkveno vodstvo prihvatilo Putinovo stvaranje ideologije koja spaja poštovanje ruske carske, pravoslavne prošlosti s poštovanjem sovjetskog poraza fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Višegeneracijski jaz između dva naroda

To je utjelovljeno u glavnoj katedrali ruskih oružanih snaga, koja je otvorena 2020. godine.

Financial Times dodaje da takvo razmišljanje predstavlja i “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini kao svetu, jer ima za cilj povratiti Kijev, rodno mjesto pravoslavlja u 10. stoljeću.

Rusija je nadzirala tamošnju pravoslavnu crkvu do 2019. godine, kada se pojavila nova, nezavisna Ukrajinska pravoslavna crkva.

Financial Times je zaključio da će ovaj rat dovesti do stvaranja višegeneracijskog jaza između dva naroda, a također će razdvojiti pravoslavne crkve u Moskvi i Kijevu.

Izvor: Agencije