EK odobrio njemačku i poljsku pomoć kompanijama na udaru sankcija

Evropska komisija odobrila je 20 milijardi eura njemačke pomoći kompanijama i 836 miliona eura poljskih podrški poljoprivrednicima koji trpe negativne posljedice zbog sankcija uvedenih Rusiji.

Poljska je poljoprivrednicima najavila direktnu bespovratnu pomoć zbog rasta troškova gnojiva koji su potaknule aktualna geopolitička kriza i sankcije (EPA - Ilustracija)

Evropska komisija odobrila je 20 milijardi eura njemačke pomoći kompanijama i 836 miliona eura poljskih podrški poljoprivrednicima koji trpe negativne posljedice zbog sankcija uvedenih Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu.

Njemačka je svim kompanijama u svim sektorima, uz izuzetak finansijskog, najavila direktnu bespovratnu pomoć, porezne i olakšice u plaćanju, predujmove s obavezom povrata, jamstva, zajmove i finansiranje kapnjom vlasničkog udjela i hibridnih vrijednosnica, navodi Komisija, prenosi Hina.

Bespovratna pomoć

Pomoć kompanijama u poljoprivredi, ribarstvu i akvakulturi bit će ograničena na 35.000 eura, a onima u drugim sektorima na 400.000 eura.

Poljska je pak poljoprivrednicima najavila direktnu bespovratnu pomoć zbog rasta troškova gnojiva koji su potaknule aktualna geopolitička kriza i sankcije.

Poljoprivrednici mogu zatražiti do 500 zlota (107 eura) po hektaru poljoprivrednog zemljišta i do 250 zlota (53,5 eura) po hektru travnjaka i pašnjaka.

Limit je iznos koji odgovara 50 hektara, navodi Komisija.

Izvor: Agencije