Deseci žrtava u napadu na šiitsku džamiju u Afganistanu

Zia Zendani, glasnogovornik pokrajinske zdravstvene ustanove, rekao je da je u eksploziji ubijeno oko pet ljudi, a više od 50 ranjeno.

Eksplozija je uslijedila dva dana nakon što je eksplozija pogodila srednju školu u pretežno šiitskom području u zapadnom Kabulu (Anadolija)

U eksploziji u šiitskoj džamiji u sjevernom afganistanskom gradu Mazar-e-Sharif ubijeno je ili ranjeno najmanje 20 ljudi, rekao je lokalni zapovjednik talibana.

“Eksplozija se dogodila u okrugu unutar šiitske džamije, više od 20 je ubijeno i povrijeđeno”, rekao je za Reuters Mohammad Asif Wazeri, glasnogovornik talibanskog zapovjednika u Mazar-e-Sharifu.

Zia Zendani, glasnogovornik pokrajinske zdravstvene ustanove, rekao je da je u eksploziji ubijeno oko pet ljudi, a više od 50 ranjeno, prenosi Fena.

Današnja eksplozija je uslijedila dva dana nakon što je eksplozija pogodila srednju školu u pretežno šiitskom području u zapadnom Kabulu, usmrtivši najmanje šest osoba, a ranivši 11.

ISIL preuzeo odgovornost za nekoliko napada

Šiitska zajednica, vjerska manjina u Afganistanu, često je na meti sunitskih militantnih grupa, uključujući i Islamsku državu Irak i Levant (ISIL).

Stanovnica Mazar-e-Sharifa rekla je da je kupovala sa sestrom na obližnjoj tržnici kada je čula veliku eksploziju i vidjela dim iznad područja oko džamije.

“Stakla u trgovinama su bila razbijena i bila je velika gužva i svi su počeli bježati”, rekla je žena, koja nije željela otkriti svoj identitet.

Talibani kažu da je zemlja sigurna otkako su preuzeli vlast u augustu, ali međunarodni dužnosnici i analitičari kažu da postoji strah od nepoštivanja ljudskih prava te da je militantna grupa ISIL preuzela odgovornost za nekoliko napada.

Izvor: Agencije