Velika Britanija: Napad na rusku rafineriju nafte će opteretiti njihovu logističku mrežu

Navedeno je da bi to moglo utjecati na snabdijevanje ruskih snaga koje opsjedaju Harkov, koji je 60 kilometara udaljen od Belgoroda.

Vjačeslav Gladkov, guverner ruskog grada Belgoroda, tvrdi da su helikopteri ukrajinske vojske izveli napad na rafineriju nafte u tom gradu (EPA)

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je da bi požar u rafineriji nafte u ruskom gradu Belgorodu, blizu ukrajinske granice, mogao kratkoročno opteretiti rusku logističku mrežu koja se već suočava s poteškoćama, prenosi agencija Anadolija.

U objavi na Twitter nalogu Ministarstva odbrane pod nazivom “obavještajno ažuriranje” navedeno je da je u požaru u rafineriji u Belgorodu uništeno nekoliko rezervoara za naftu.

Navodi se da je 30. marta došlo do eksplozija u skladištu municije u blizini tog grada.

Problemi za rusku vosjku

“Mogući gubitak goriva i municije u ovim skladištima vjerovatno će kratkoročno dodatno opteretiti ionako problematičnu logističku mrežu Rusije”, dodaje se.

Navedeno je da bi to moglo utjecati na snabdijevanje ruskih snaga koje opsjedaju Harkov, koji je 60 kilometara udaljen od Belgoroda.

Vjačeslav Gladkov, guverner ruskog grada Belgoroda, tvrdi da su helikopteri ukrajinske vojske izveli napad na rafineriju nafte u gradu te je dodao da je u rafineriji došlo do eksplozije i požara.

Aleksandr Motuzyanik, portparol Ministarstva odbrane Ukrajine, rekao je da ne mogu ni potvrditi ni demantovati navode o povezanosti napada s Ukrajinom.

Izvor: Agencije