SAD otkazuje testiranje ICBM-a zbog nuklearnih napetosti s Rusijom

Minuteman III s nuklearnom sposobnošću ključni je dio strateškog arsenala američke vojske.

Minuteman III s nuklearnom sposobnošću ima domet veći od 9.660 kilometara i može putovati brzinom od približno 24.000 kilometara na sat (Reuters)

Američka vojska otkazala je testiranje svoje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III [ICBM], zbog pokušaja snižavanja nuklearnih napetosti s Rusijom tokom rata u Ukrajini, rečeno je Reutersu iz američkih zračnih snaga.

Pentagon je prvi put odgodio testiranje 2. marta, nakon što je Rusija izjavila da svoje nuklearne snage stavlja u stanje visoke pripravnosti. Washington je tada poručio da je važno da i Sjedinjene Američke Države i Rusija “imaju na umu rizik od pogrešne procjene i poduzmu korake za smanjivanje tih rizika”.

Odgoda testiranja rakete Minuteman III, kako navodi Reuters, ne znači i potpuno otkazivanje.

Glasnogovornica američkih zračnih snaga Ann Stefanek rekla je da je posljednja odluka o otkazivanju testiranja projektila LGM-30G Minuteman III donijeta iz istih razloga kao i prvi put. Sljedeći test trebao bi se održati kasnije ove godine.

‘Testiranje ključno da bi američko odvraćanje ostalo učinkovito’

Promjena rasporeda testiranja američkih ICBM snaga izazvala je kritike u SAD-u. Američki senator Jim Inhofe, najviši republikanac u senatskom odboru za oružane snage, izrazio je razočarenje još u martu zbog odgode testiranja ICBM-a, za koji je rekao da je ključan kako bi se osiguralo da američko nuklearno odvraćanje ostane učinkovito.

Jeffrey Lewis, istraživač projektila u centru CNS, međutim, umanjuje značaj otkazivanja testiranja američkih ICBM.

“Postoji važnost u izvođenju testova, ali ne mislim da je propuštanje jednog testa u velikoj šemi toliko značajna stvar”, rekao je Lewis, dodajući da je Minuteman III izuzetno pouzdan.

Minuteman III s nuklearnom sposobnošću ključni je dio strateškog arsenala američke vojske i ima domet veći od 9.660 kilometara i može putovati brzinom od približno 24.000 kilometara na sat.

Takve rakete su čuvane u ojačanim podzemnim silosima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u februaru da nuklearne snage njegove zemlje trebaju biti stavljene u stanje visoke pripravnosti, potaknuvši strah da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla dovesti i do nuklearnog rata. No, američki dužnosnici tvrde da do sada još nisu uočili razloge za promjenu nivoa nuklearne uzbune Washingtona.

Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju daleko najveći arsenal nuklearnih bojevih glava nakon Hladnog rata koji je dijelio svijet veći dio 20. stoljeća, suprotstavljajući Zapad Sovjetskom Savezu i njegovim saveznicima.

Izvor: Agencije