Jemenska vlada i Husi dogovorili prekid vatre

Prekid vatre trajat će dva mjeseca, a postoji mogućnost da bude produžen.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine (EPA - Ilustracija)

Ujedinjene nacije tvrde da su se strane u Jemenu dogovorile o dvomjesečnom prekidu vatre i da će primirje stupiti na snagu 2. aprila u 19 sati po lokalnom vremenu.

Hans Grundberg, specijalni izaslanik UN-a za Jemen, kaže da su se jemenska vlada i Husi složili da prekinu zračne, kopnene i pomorske operacije.

Grundberg je kazao da su se strane dogovorile i o ulasku brodova za gorivo u luke Hudeyda i komercijalnim letovima s aerodroma Sanaa do ranije utvrđenih lokacija u regionu, prenijela je Anadolija.

Istakao je da su se strane dogovorile da se okupe pod okriljem UN-a kako bi se otvorili putevi u Taizu i drugim provincijama u Jemenu.

Grundberg je još kazao da bi prekid vatre mogao biti ponovo obnovljen nakon dvomjesečnog perioda uz saglasnost strana.

Jedna od najgorih kriza u svijetu

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u Jemenu, gdje vlada jedna od najgorih humanitarnih kriza u svijetu, između 22 i 30 miliona stanovnika treba pomoć i zaštitu.

Više od 233.000 ljudi poginulo je u sukobima koji traju sedam godina.

Izvor: Agencije