Danski desničar Rasmus Paludan ponovo spalio primjerak Kur'ana

Vođa danske krajnje desničarske Striktne čvrstog kursa primjerak Kur'ana je spalio u naselju Sneserevej u danskom gradu Tarnbyju, u kojem žive brojni muslimani.

Dok je spaljivao Kur'an Rasmusa Paludana je čuvalo oko 30 policajaca (EPA)

Nakon nedavnog sličnog incidenta u Linkopingu u Švedskoj, Rasmus Paludan, vođa danske krajnje desničarske Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), u utorak je novom provokacijom spalio primjerak Kur'ana u gradu Tarnbyju u Danskoj.

Paludan, koji je prethodnih dana provocirao muslimane spaljivanjem Kur'ana tokom Uskrsa u raznim gradovima Švedske, ovaj put je u prisustvu policije primjerak Kur'ana spalio u gradu Tarnbyju, a sve je objavio i na društvenim mrežama, prenosi Anadolija.

Ovaj ekstremni desničar primjerak Kur'ana je spalio u naselju Sneserevej, u kojem žive brojni muslimani.

Paludana čuvalo oko 30 policajaca

Paludan je potom izjavio da ga švedska policija nije mogla štititi te da je ovo izveo u Danskoj, kako bi pokazao da ga danska policija može zaštititi.

Paludana je, dok je spaljivao primjerak Kur'ana, čuvalo oko 30 policajaca, a područje gdje je to izveo bilo je okruženo policijskom trakom.

U blizini incidenta se nalazilo i sedam pripadnika policije u civilu iz Danske obavještajne agencije (PET).

Paludan je proteklih dana u nekoliko švedskih gradova, uz veliko prisustvo i zaštitu policije, spaljivao primjerke Kur'ana i izazivao negodovanje lokalnog muslimanskog stanovništva.

Izvor: Agencije