Bijela kuća, G7 i G20 o budućim zdravstvenim prijetnjama

Pojava i širenje novih sojeva, poput omikrona, pojačala je potrebu za strategijom koja ima za cilj kontrolu korona virusa širom svijeta, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Ovo saopćenje je objavljeno zbog povećanog broja slučajeva COVID-19 u dijelovima SAD-a i širom svijeta (EPA)

Drugi Globalni korona virus samit bit će održan sljedećeg mjeseca i na njemu će se razgovorati o naporima zemalja za okončanje pandemije i pripreme za buduće zdravstvene prijetnje, navodi se u zajedničkom saopćenju Bijele kuće, Grupe sedam (G7) i Grupe 20 (G20).

“Pojava i širenje novih sojeva, poput omikrona, pojačala je potrebu za strategijom koja ima za cilj kontrolu korona virusa širom svijeta”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Povećan broj slučajeva COVID-a

Kako navodi britanska agencija, ovo saopćenje je objavljeno zbog povećanog broja slučajeva COVID-19 u dijelovima Sjedinjenih Američkih Država i širom svijeta, podstaknutih lako prenosivim sojevima virusa.

Kaže se da će se Drugi samit nadovezati na napore i obaveze preuzete na prvom globalnom samitu u septembru, uključujući vakcinisanje većeg broja ljudi, slanje testova i tretmana najrizičnijoj populaciji i proširenje zaštite na zdravstvene radnike, navodi se u saopćenju.

“Sada se moramo pripremiti za izgradnju, održavanje i finansiranje globalnih kapaciteta koji su nam potrebni, ne samo za nove sojeve, već i za buduće zdravstvene krize,” dodaje se.

Izvor: Agencije