Ukrajina bi idućih sedmica mogla dobiti status kandidata za EU

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predao je izaslaniku EU-a predao ispunjeni upitnik o pristupanju.

Ukrajina je zatražila članstvo u Evropskoj uniji nakon početka ruske invazije 24. februara (Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je izaslaniku Evropske unije službeno predao ispunjeni upitnik o pristupanju Ukrajine EU-u i rekao da vjeruje da će ovaj korak voditi k tome da njegova zemlja dobije status kandidata u narednim sedmicama.

Upitnik, koji služi kao početna točka EU-u za pokretanje pregovora o pristupanju, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predala je ukrajinskom predsjedniku tokom posjete Kijevu, 8. aprila.

Ukrajina je zatražila članstvo u Evropskoj uniji nakon početka ruske invazije 24. februara.

Proces pristupanja Evropskoj uniji složen je i traje dugo, pa čak i ako Komisija pozitivno ocijeni spremnost zemlje kandidatkinje mogu proteći godine prije stvarnog otvaranja pregovora.

Von der Leyen obećala ubrzanje

Von der Leyen je obećala ukrajinskom predsjedniku da će se ubrzati prvi koraci Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji kazavši da “to neće kao obično biti pitanje godina, nego misli da će biti pitanje sedmica”.

Zelenski je predao ispunjeni dokument izaslaniku EU-a u Ukrajini, pokazuje snimak sastanka koji je objavila njegova vlada, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

“Čvrsto vjerujemo da će se ovaj postupak (dodjela statusa kandidata) odviti u narednim sedmicama i da će biti pozitivan za povijest historiju našeg naroda, s obzirom na cijenu koju su platili na putu prema nezavisnosti i demokratiji”, rekao je Zelenski na sastanku.

Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika izjavio je ranije u ponedjeljak kako očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata u junu na sastanku Evropskog vijeća na kojem se okupljaju čelnici zemalja članica EU-a.

Izvor: Agencije