EU optužuje Le Pen i članove njene stranke za pronevjeru

Agencija Evropske unije za borbu protiv prevara optužila je kandidatkinju za predsjednika Francuske i nekoliko članova njene stranke da su pronevjerili 620.000 eura dok su bili zastupnici u Evropskom parlamentu.

Istraživački sajt 'Mediapart' objavio je da se u izvještaju OLAF-a tvrdi da je Marine Le Penova prisvojila 140.000 eura javnog novca (EPA)

Agencija Evropske unije za borbu protiv prevara (OLAF) optužila je Marine Le Pen i nekoliko članova njene stranke, uključujući njenog oca, da su pronevjerili oko 620.000 eura dok su bili zastupnici u Evropskom parlamentu.

Francuski istraživački sajt Mediapart objavio je dio novog izvještaja na 116 stranica u kojem se navodi da su zastupnici u EP-u zloupotrijebili fondove EU-a u nacionalne partijske svrhe, prenosi Tanjug, pozivajući se na britanski list Guardian.

Tvrdnje su iznijete sedmicu prije drugog kruga predsjedničkih izbora, koji će biti održani 24. aprila, u kojem će se Le Pen suočiti s aktuelnim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Tužilaštvo u Parizu je potvrdilo da proučava izvještaj koji je 11. marta primio od OLAF-a, prenosi Reuters.

Istraživački sajt Mediapart objavio je da se u izvještaju OLAF-a tvrdi da je Le Pen prisvojila 140.000 eura javnog novca.

 Dvije tužbe protiv OLAF-a

Niko nije optužen da je direktno profitirao, već da je tražio sredstva EU-a za troškove osoblja i organiziranje događaja.

“Francuzi neće biti prevareni pokušajima EU-a i evropskih institucija … da se miješaju u predsjedničku kampanju i naškode Marine Le Pen”, rekao je predsjednik “Nacionalnog okupljanja” Jordan Bardella za radio Evropa 1.

Kazao je da je njegova stranka podnijela dvije tužbe protiv OLAF-a, a da će podnijeti i treću, kao odgovor na izvještaj.

Govoreći za BFM TV, Rodolphe Bosselut, advokat Marine Le Pen, rekao je da je njegova klijentkinja negirala optužbe.

Kaže da ona tek treba biti ispitana i da ni on ni Le Pen nisu vidjeli izvještaj OLAF-a.

Izvor: Agencije