Macron i Le Pen u završnici kampanje pred predsjedničke izbore

Sedmicu pred drugi krug ostaje neizvesnost, iako je prema posljednjoj anketi aktuelni predsjednik Francuske pobjednik sa 53 do 55 posto glasova.

Drugi krug predsjedničkih izbora bit će održan 24. aprila (EPA)

Francuski predsjednik, centrista Emmanuel Macron, i liderka ekstremne desnice Marine Le Pen, koji su ušli u drugi krug predsjedničkih izbora, ulaze u završnicu predizborne kampanje pred izbore zakazane za 24. april.

Sedmicu pred drugi krug ostaje neizvjesnost, iako je, prema posljednjoj anketi, Macron pobjednik sa 53 do 55 oposto glasova, prenosi Beta.

Na prethodnom drugom krugu predsjedničkih izbora 2017. godine, na kojem je bio isti duel Macron – Le Pen, on je izabran sa 66 posto glasova.

Izazov u drugom krugu predstavlja ubjeđivanje neodlučnih Francuza da izađu na biralište, pošto u prvom krugu, održanom 10. aprila, na izbore nije izašlo 26 posto birača.

Televizijski duel zakazan za srijedu

Analitičari smatraju da će ključno za birače biti televizijski duel Macrona i Le Pen zakazan za srijedu.

U Francuskoj je tradicija od 1974. godine da između dva kruga izbora finalisti imaju televizijski duel, koji može biti odlučujući.

Na prethodnom duelu 2017. godine Le Pen je djelovala nepripremljena i slabija u odnosu na Macrona, što je utjecalo na njen poraz na izborima.

Pet godina kasnije liderka ekstremne desnice je izgladila svoju sliku i vodila je kampanju da bi bila bliže običnim građanima.

Macron, koji je prije pet godina predstavljao osvježenje na političkoj sceni, pošto ne pripada tradicionalnim strankama ljevice ili desnice, pokušava iznijeti radikalne aspekte programa ekstremne desnice, koje Le Pen tokom svoje kampanje ne pominje.

Hollande i Sarkozy podržali Macrona

Aktuelni predsjednik također pokušava pridobiti ljevičarske glasače, iako su mu oni, poraženi u prvom krugu, pružili podršku.

Macron je do sada dobio podršku i dvojice svojih prethodnika, socijaliste Francoisa Hollandea i desničara Nicolasa Sarkozya.

Le Pen je od završetka prvog kruga izbora dobila podršku od rivala ekstremne desnice Erica Zemmmoura i suvereniste Nikole Dupont-Aignanta.

Izbori će 24. aprila biti održani u svjetlu rata u Ukrajini i francuskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Izvor: Agencije