Izrael u pritvoru drži 16 palestinskih novinara

Komitet za podršku novinarima, organizacija sa sjedištem u Bejrutu, navodi da je osam palestinskih novinara već osuđeno na zatvorske kazne od izraelskih vlasti.

Politika administrativnog pritvora dozvoljava izraelskim vlastima da produžavaju pritvor zatvoreniku bez podizanja optužbe ili suđenja (Arhiva)

Arapska organizacija za ljudska prava saopćila je da se najmanje 16 palestinskih novinara trenutno nalaze u izraelskim zatvorima.

Komitet za podršku novinarima, organizacija sa sjedištem u Bejrutu, navodi da je osam palestinskih novinara već osuđeno na zatvorske kazne od izraelskih vlasti, prenosi Anadolija.

“Četiri novinara su zadržana, u skladu s izraelskom politikom administrativnog pritvora, dok su još četiri novinara zadržana na ispitivanju“, navodi se u saopćenju.

Politika administrativnog pritvora dozvoljava izraelskim vlastima da produžavaju pritvor zatvoreniku bez podizanja optužbe ili suđenja.

Ovaj izvještaj Komiteta objavljen je povodom obilježavanja Dana palestinskih zatvorenika, koji se obilježava s ciljem ukazivanja na težak položaj onih koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

U pritvoru oko 4.500 Palestinaca

Ova nevladina organizacija je od početka godine dokumentirala 174 izraelska kršenja prava palestinskih novinara, uključujući praksu pritvora i korištenja “živog štita”.

Komitet je pozvao međunarodne grupe za ljudska prava da interveniraju kako bi palestinske novinare pustili iz izraelskog pritvora.

Izraelske vlasti nisu komentirale ove navode.

Prema podacima palestinskih institucija, Izrael u pritvoru drži oko 4.500 Palestinaca, uključujući 34 žene.

Izvor: Agencije