Na granici SAD-a i Meksika u martu uhapšeno 210.000 migranata

To je povećanje za 24 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, kada je na granici zaustavljeno 169.000 migranata.

Više od polovine migranata na stizalo je iz Meksika, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora (EPA)

Američke pogranične vlasti u martu su uhapsile 210.000 migranata u pokušajima prelaska granice s Meksikom, što je najveća mjesečna brojka u posljednjih 20 godina i ukazuje na izazove s kojima bi se u predstojećim mjesecima mogao suočiti američki predsjednik Joe Biden.

To je povećanje za 24 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, kada je na granici zaustavljeno 169.000 migranata, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Tada je zabilježen porast migracija, a jedna od posljedica su hiljade djece bez pratnje koje su ostale danima “zaglavljene“ u prepunim graničnim patrolnim granicama čekajući smještaj u pretrpanim skloništima pod upravom vlade.

Joe Biden, demokrata koji je na predsjedničku dužnost stupio u januaru 2021. godine, obećao je da će izmijeniti brojne uvriježene imigracijske politike svoga republikanskog prethodnika Donalda Trumpa, no u međuvremenu se suočio s velikim brojem pokušaja prelazaka granice.

Migranti pristižu i iz Ukrajine i Rusije

Republikanci, koji se nadaju da će na izborima 8. novembra ponovo steći kontrolu u Kongresu, tvrde da je Bidenovo odustajanje od politike iz Trumpove ere samo potaknulo još više ilegalne imigracije.

Zvaničnici Bidenove administracije upozoravaju da bi migracije mogle dodatno porasti nakon najave američkih zdravstvenih zvaničnika o ukidanju granične uredbe iz doba pandemije korona virusa, koja traje do 23. maja.

Uredbom se omogućuje da se tražitelji azila i ostali migranti što hitnije protjeraju u Meksiko da bi se spriječilo širenje COVID-19.

Posljednjih nekoliko mjeseci više od polovine migranata na američko-meksičkoj granici stizalo je iz Meksika, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, no odnedavno migranti sve više pristižu i iz udaljenijih mjesta, naprimjer iz Ukrajine i Rusije.

Izvor: Agencije