Kim nadgledao ispaljivanje sjevernokorejskih projektila

Dva projektila ispaljena sa istočne obale letjela su 110 kilometara, s najvećom udaljenosti od zemlje od 25 kilometara i maksimalnom brzinom četiri maha.

Kim Jong-un je 'dao važne upute o daljnjoj izgradnji odbrambenih sposobnosti i nuklearnih borbenih snaga zemlje' (EPA)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nadgledao je probno ispaljivanje nove vrste taktički vođenog oružja usmjerenog na jačanje nuklearnih sposobnosti zemlje, izvijestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Vijest dolazi u jeku znakova, prema južnokorejskim i američkim dužnosnicima, da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla nastaviti nuklearna testiranja i nakon što je Kim lansiranjem prošlog mjeseca prekinuo samonametnuti moratorij na testiranje interkontinentalnih balističkih projektila.

Južnokorejska vojska saopćila je kako je kasno u subotu uočila dva projektila ispaljena sa istočne obale Sjeverne Koreje prema moru, koji su letjeli oko 110 kilometara,  s najvećom udaljenosti od zemlje od 25 kilometara i maksimalnom brzinom ispod četiri maha.

‘Razvoj odbrambenih sposobnosti’

“Sistem taktičkog vođenog oružja novog tipa … od velike je važnosti u značajnom poboljšanju vatrene moći artiljerijskih jedinica dugog dometa i poboljšanju efikasnosti u radu taktičkih nuklearnih bombi”, piše KCNA.

Agencija nije navela kada je test tačno obavljen, niti je dala detalje o projektilu.

Nakon što je predvodio test, Kim je “dao važne upute o daljnjoj izgradnji odbrambenih sposobnosti i nuklearnih borbenih snaga zemlje”, izvijestila je KCNA.

Izvor: Agencije