Tajvan: Kineske prijetnje samo povećavaju podršku SAD-a

Peking je okrivio američku delegaciju za podizanje tenzija ‘provokativnom’ posjetom Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom.

Kina je 15. aprila izvela vojne vježbe oko Tajvana (EPA - Ilustracija)

Kineske vojne prijetnje Tajvanu samo će povećati podršku otoka od Sjedinjenih Američkih Država i drugih saveznika, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Taipeiu, nakon što je Kina izvela vježbe u blizini otoka kada su tamo boravili američki kongresmeni.

Peking je okrivio američku delegaciju, koju je predvodio Robert Menendez, predsjednik Odbora za vanjske poslove Senata, za podizanje tenzija “provokativnom” posjetom Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U saopćenju je tajvansko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo “nekooperativnu i besmislenu” reakciju Kine na posjetu američkih kongresmena, prvu ove godine.

Fregate, bombarderi i borbeni avioni

“Prijetnja silom od totalitarne vlade Komunističke partije Kine samo će dodatno ojačati volju tajvanskog naroda da brani slobodu i demokratiju, a također će uvećati podršku demokratskom Tajvanu od SAD-a i još više demokratskih partnera”, navodi se u saopćenju.

Dvostranačka grupa od šest senatora stigla je u dvodnevnu nenajavljenu posjetu Tajvanu 14. aprila.

Kina je 15. aprila izvela vojne vježbe oko Tajvana, a kineska vojska poslala je fregate, bombardere i borbene avione u Istočno kinesko more i oblast oko Tajvana, saopćila je istočna komanda Narodne oslobodilačke armije Kine, u trenutku kada su senatori održavali konferenciju za novinare u Taipeiu.

“Ova operacija je odgovor na nedavno često objavljivanje pogrešnih signala od SAD-a o pitanju Tajvana”, navedeno je u saopćenju Pekinga, bez pominjanja posjete delegacije SAD-a.

Međunarodni sponzor i dobavljač oružja

Kinesko Ministarstvo odbrane je u odvojenom saopćenju navelo da je posjeta senatora iz SAD-a bila “namjerno provokativna” i da je “dovela do dalje eskalacije tenzija u Tajvanskom moreuzu”.

Tajvan je čest izvor napetosti između Pekinga i Washingtona, a pominjanje Tajvana kao države je neprihvatljivo za Peking, koji odbacuje svaku sugestiju o suverenosti otoka, koji smatra jednom od svojih provincija.

SAD nema formalne diplomatske odnose s Tajvanom, ali su njegov najvažniji međunarodni sponzor i dobavljač oružja.

Izvor: Agencije