Zabrana hidžaba u fokusu predsjedničke kampanje u Francuskoj

Odnos prema zabrani hidžaba i ritualnog klanja životinja jedna je od mnogih razlika između Marine Le Pen i Emmanuela Macrona, koji nude suprotne vizije Francuske pred drugi krug predsjedničkih izbora.

Francuska je zemlji s najvećom muslimanskom populacijom u Zapadnoj Evropi (EPA)

Pitanje hidžaba, marame koju nose muslimanke, našlo se u fokusu izborne kampanje u Francuskoj, zbog namjere kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen da zabrani njihovo nošenje.

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 24. aprila, i Le Pen i njen rival Emmanuel Macron, aktuelni šef države, suočili su se u kampanji s muslimankama koje smatraju da njihov izbor odjeće ne treba imati veze s politikom, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Macron ne bi zabranio nošenje hidžaba, ali je zaslužan za zatvaranje nekoliko džamija i zabranu pojedinih muslimanskih grupa, dok Le Pen hidžab naziva “uniformom koju su vremenom nametnuli ljudi koji imaju radikalnu viziju islama”.

Zbog toga mnogi francuski muslimani smatraju da je njihova vjera nepravedno stigmatizirana u predsjedničkoj kampanji u zemlji sa najvećom muslimanskom populacijom u Zapadnoj Evropi, u kojoj je od 2010. godine zabranjeno nošenje burki i nikaba.

Jesu li Jevreji i muslimani nepoželjni u Francuskoj?

Macron se nastoji distancirati od Le Pen, tvrdeći da neće mijenjati propise u toj oblasti, ali brani postojeću zabranu nošenja hidžaba u školama, koja je u skladu sa sekularnim principima francuske države.

Kritičari, međutim, navode da je Macronova vlada podstakla predrasude prema muslimanima, jer je u borbi protiv “radikalnog” tumačenja islama zatvorila neke škole, džamije i udruženja muslimana.

Protivnici Le Pen kažu da je njen odnos prema hidžabu čini opasnom po francusko jedinstvo, zbog stigmatizacije miliona francuskih muslimana.

Le Pen želi da zabrani i klanje životinja po vjerskim pravilima (ritualno klanje), čime bi francuskim muslimanima i Jevrejima ograničila pristup halal i košer mesu.

Neki strahuju da bi zabrana ritualnog klanja životinja mogla biti samo prvi korak ka tome da se francuski Jevreji i muslimani osjećaju nepoželjno, a možda i ka njihovom odlasku iz Francuske.

Le Pen se zalaže da sve životinje budu omamljene prije klanja, što je neprihvatljivo za Jevreje i muslimane, koji vjeruju da omamljivanje izaziva nepotrebnu patnju životinja i da su njihova ritualna klanja za košer i halal meso humanija.

Odnos prema zabrani hidžaba i ritualnog klanja jedna je od mnogih razlika između Le Pen i Macrona, koji nude suprotne vizije Francuske pred drugi krug izbora.

Za razliku od 2017. godine, kada je Macron ubjedljivo pobijedio Le Pen, sada se očekuje znatno neizvjesnija trka.

Mnoge evropske zemlje košer i halal meso moraju uvoziti

Francuska Marine Le Pen bila bi više fokusirana na unutrašnja pitanja, u zemlji bi bilo znatno manje migranata i manje tolerancije prema nekrišćanskim tradicijama, a veze s Evropskom unijom i drugim zemljama bile bi slabije.

Macron u borbi za drugi petogodišnji mandat uglavnom obećava suprotno.

Za razliku od Le Pen, kaže da nije za obavezno omamljivanje životinja prije klanja, jer ne želi “Francusku koja sprečava muslimane ili Jevreje da jedu onako kako to njihova religija propisuje”.

Slovenija, Danska, Švedska, Švicarska, Island i Norveška, kao i Flandrija i Valonija u Belgiji, zabranile su ritualna klanja, što znači da se košer i halal meso mora uvoziti.

Potpredsjednik Evropskog jevrejskog kongresa Johan Benizri pokušava osporiti te zabrane pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Izvor: Agencije