Izraelska policija u Al-Aksi povrijedila više od 150 Palestinaca

Islamska zajednica, koja upravlja džamijom, saopćila je da je izraelska policija intervenirala nakon jutarnje molitve, kada je na hiljade vjernika bilo u Al-Aksi.

Jedan od čuvara pogođen je gumenim metkom u oko (AP)

Izraelska policija izvršila je raciju u džamija Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu, a liječnici su rekli da je tom prilikom povrijeđeno najmanje 152 Palestinaca.

Islamska zajednica, koja upravlja džamijom, saopćila je da je izraelska policija intervenirala ubrzo nakon jutarnje molitve, kada je na hiljade vjernika bilo u džamiji.

Na videosnimcima koji kruže internetom vide se Palestinci kako bacaju kamenje na policiju, koja ispaljuje suzavac i šok bombe.

Iz službe za hitne slučajeve palestinskog Crvenog polumjeseca saopćeno je da je 59 povrijeđenih osoba prebačeno u bolnice, a uprava džamije je saopćila da je jedan od čuvara pogođen gumenim metkom u oko.

Eskalacija tenzija posljednjih sedmica

Izraelska policija saopćila je da je ušla u kompleks, treće najsvetije mjesto u islamu, koje Jevreji poštuju kao Hramovu goru, koji je već desetljećima glavno žarište izraelsko-palestinskog nasilja.

Naveli su da su ušli “rastjerati i potisnuti” gomilu, nakon što je grupa Palestinaca počela bacati kamenje prema obližnjem jevrejskom molitvenom prostoru Zapadnog zida.

Posljednjih sedmica eskalirale su tenzije.

Nakon što je u posljednje tri sedmice u četiri napada u Izraelu, uključujući pucnjavu koja se prošle sedmice dogodila u centru Tel Aviva, poginulo 14 osoba, Izrael je pojačao racije i hapšenja širom Zapadne obale, u kojima je ubijeno nekoliko Palestinaca.

Izvor: Agencije