Kineske vojne vježbe oko Tajvana zbog ‘pogrešnog signala SAD-a’

Grupa od šest američkih kongresmena, uključujući predsjednika Komiteta za vanjske odnose Senata Boba Menendeza, doputovala je na Tajvan u dvodnevnu posjetu.

SAD nema formalne odnose s Tajvanom, kojeg Kina smatra svojom teritorijom (Reuters)

Kineska narodnooslobodilačka armija (KNA) će preduzeti odlučne mjere da spriječi vanjsko miješanje oko Tajvana i preduprijedi sve pokušaje separatizma, saopćilo je u petak kinesko Ministarstvo odbrane.

“KNA je spremna za bitku i preduzet će sve neophodne mjere da uguši svaki pokušaj vanjskog miješanja i planove za odvajanje takozvanog nezavisnog Tajvana”, naveo je u saopćenju glasnogovornik Ministarstva odbrane Vu Chien, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Istakao da posjeta američkih kongresmena Tajvanu u četvrtak podriva političku osnovu kinesko-američkih odnosa i dodatno podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu.

Vu je rekao da akcije SAD-a “ozbiljno narušava princip jedne Kine i tri zajednička američko kineska kominikea”, prenosi agencija RIA Novosti.

Američki kongresmeni na Tajvanu

Kineska vojska saopćila je ranije u petak da je izvela vojne vježbe oko Tajvana, prenosi Reuters, pozivajući se na kinesku državnu televiziju.

Vježbe su usmjerene na “pogrešan signal” koji su Sjedinjene Američke Države poslale u vezi s Tajvanom, saopćio je glasnogovornik istočne komande Narodne oslobodilačke armije Kine, izvjestila je kineska televizija, prenosi Tanjug.

Grupa od šest američkih kongresmena, uključujući predsjednika Komiteta za vanjske odnose Senata Boba Menendeza, doputovala je u četvrtak na Tajvan u dvodnevnu posjetu.

SAD nema formalne odnose s Tajvanom, kojeg Kina smatra svojom teritorijom, ali su njegov najvažniji međunarodni sponzor i dobavljač oružja, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije