OPCW prati izvještaje o upotrebi hemijskog oružja u Ukrajini

Proizvodnja hemijskog oružja, njegovo korištenje i skladištenje zabranjeni su 1997. Konvencijom o hemijskom oružju. 

Visoki američki dužnosnik rekao je da SAD ne može potvrditi korištenje hemijskog oružja u Mariupolju, koji je pod ruskom opsadom (EPA)

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) zabrinuta je zbog nedavnih nepotvrđenih izvještaja o korištenju hemijskog oružja u Mariupolju, rekao je glasnogovornik OPCW-a, izvijestio je Reuters.

“OPCW pozorno prati situaciju u Ukrajini”, dodao je.

Ranije u utorak, visoki američki odbrambeni dužnosnik rekao je da SAD ne može potvrditi korištenje hemijskog oružja u Mariupolju, koji je pod ruskom opsadom.

Kasnije se oglasio i američki državni sekretar Antony Blinken koji je također rekao da SAD ne može potvrditi izvještaje o korištenju hemijskog oružja u Ukrajini, ali da radi na tome da utvrdi što se tačno dogodilo. Blinken je ponovio da moguća upotreba kemijskog oružja izaziva “stvarnu zabrinutost”.

Zabranjeno oružje

Prorurske separatističke snage na istoku Ukrajine demantirale su da je u Mariupolju korišteno hemijsko oružje, prenio je Interfax.

Proizvodnja hemijskog oružja, njegovo korištenje i skladištenje zabranjeni su 1997. Konvencijom o hemijskom oružju.

Gradonačelnik Mariupolja rekao je da je po zadnjim procjenama od početka ruske invazije u gradu poginulo oko 21.000 civila.

Izvor: Agencije