Vatikan razmatra sastanak pape Franje i patrijarha Kirila

Papa je pozvao na uskršnje primirje u Ukrajini, i u očiglednoj aluziji na Rusiju doveo u pitanje vrijednost postavljanja pobjedničke zastave ‘na gomilu ruševina’.

Vatikan razmatra mogućnost da se papa u Jerusalem sastane s patrijarhom ruske Pravoslavne crkve (EPA)

Vatikan razmatra mogućnost produženja posjete pape Franje Libanu u junu, kako bi mogao otputovati u Jerusalem da se sastane s patrijarhom ruske Pravoslavne crkve Kirilom, koji podržava ruski rat u Ukrajini.

To će biti njihov tek drugi sastanak, saopćila su dva izvora Reutersu, prenosi Fena.

Prvi sastanak, na Kubi u 2016. godine, predstavljao je prvi susret između jednog pape i čelnika Ruske pravoslavne crkve od Velikog raskola, koji je podijelio kršćanstvo na istočno i zapadno 1054. godine.

Kiril (75) je dao puni blagoslov ruskoj invaziji na Ukrajinu, u poziciji koja je podijelila Pravoslavnu crkvu i pokrenula unutrašnju pobunu, za koji akademici i teolozi tvrde da je bez presedana.

Izvori, koji su tražili da ostanu anonimni, kazali su kako je plan da 85-godišnji papa, koji bi trebao boraviti u Libanu od 12 do13. juna, otputuje avionom u jordansku prijestolnicu Amman 14. juna.

Poziv na uskršnje primirje

Odatle bi trebao krenuti helikopterom u Jerusalem istoga dana na sastanak s Kirilom i potom se vratiti u Rim, tvrde izvori.

Jedan izvor kazao je kako izgleda da je papin put skoro siguran, dok drugi tvrdi da je to jedna od mogućnosti.

Vraćajući se sa putovanja po Malti prošle sedmice, papa Franjo je izjavio kako se nada da će se sastati s Kirilom negdje na Biskom istoku u ovoj godini, ali nije rekao gdje.

Kiril je pozvao Ruse u nedjelju da podrže vlasti u Moskvi, koje navode da izvode “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini.

Papa je u nedjelju pozvao na uskršnje primirje u Ukrajini i, u očiglednoj aluziji na Rusiju, doveo je u pitanje vrijednost postavljanja pobjedničke zastave “na gomilu ruševina”.

Izvor: Agencije