U posljednja tri mjeseca u Jemenu raseljeno 30.000 civila

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u zemlji gdje vlada jedna od najgorih humanitarnih kriza u svijetu, između 22 i 30 miliona stanovnika treba pomoć i zaštitu.

Oko 30.000 civila raseljeno je iz svojih domova u ratom razorenom Jemenu samo u posljednja tri mjeseca (EPA)

Oko 30.000 civila raseljeno je iz svojih domova u ratom razorenom Jemenu samo u posljednja tri mjeseca, pokazuju podaci Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) objavljeni u ponedjeljak, javlja Anadolija.

U saopćenju UNHCR-a navodi da će ova brojka biti dodana “na 4,3 miliona prethodno raseljenih” u Jemenu zbog borbi širom zemlje.

“Trajni mir i stabilnost u Jemenu omogućili bi UNHCR-u i partnerima da rade na trajnim rješenjima”, navodi se u saopćenju.

Ujedinjene nacije (UN) objavile su da su se strane u Jemenu dogovorile o dvomjesečnom prekidu vatre i da je primirje stupilo na snagu 2. aprila.

Hans Grundberg, specijalni izaslanik UN-a za Jemen, objavio je da su se jemenska vlada i Husi složili da prekinu zračne, kopnene i pomorske operacije.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine

Grundberg je tada kazao da su se strane dogovorile i o ulasku brodova za gorivo u luke Hudeyda i komercijalnim letovima s aerodroma Sanaa do ranije utvrđenih lokacija u regionu.

Grundberg je još rekao da bi prekid vatre mogao biti ponovo obnovljen nakon dvomjesečnog perioda uz saglasnost strana.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u Jemenu, gdje vlada jedna od najgorih humanitarnih kriza u svijetu, između 22 i 30 miliona stanovnika treba pomoć i zaštitu. Više od 233.000 ljudi poginulo je u sukobima koji traju sedam godina.

Izvor: Agencije