OPEC poručio EU: Ne možemo nadomjestiti rusku naftu

Evropska unija je ponovo pozvala države OPEC-a da razmotri povećanje proizvodnje nafte kako bi se ublažio rast cijena, rekao je predstavnik Evropske komisije.

OPEC je poručio da trenutne i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte (EPA)

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC)  je poručila Evropskoj uniji da trenutne i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte te da taj savez ne može zamijeniti ruske količine i neće povećati svoju proizvodnju.

U vrijeme dok Brisel planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, dužnosnici Evropske unije u Beču su održali sastanak s predstavnicima OPEC-a, uslijed poziva Zapada toj skupini od 13 država da poveća proizvodnju, prenosi Hina.

“Moglo bi doći do gubitka sedam miliona barela ruske nafte i drugih energenata dnevno zbog trenutnih i budućih sankcija“ i drugih radnji, rekao je generalni sekretar OPEC-a Mohammad Barkindo.

Najveći rast cijena u posljednjih 14 godina

Uzevši u obzir trenutno stanje u sektoru, nastavio je Nigerijac, “bilo bi gotovo nemoguće zamijeniti gubitak količina te magnitude“.

EU je ponovno pozvao države OPEC-a da razmotri povećanje proizvodnje kako bi se ublažio rast cijena, rekao je predstavnik Evropske komisije za Reuters.

Predstavnici Unije OPEC-u su naglasili da taj savez ima odgovornost osigurati ravnotežu na tržištima energenata, kazao je predstavnik EK-a.

Energetski savez do sada je odbio pozive SAD-a i Međunarodne agencije za energiju da poveća svoju proizvodnju kako bi se ublažio rast cijena, koji je prošlog mjeseca bio najviši u posljednjih 14 godina.

EU smatra kako OPEC može povećati proizvodnju iz rezervnih kapaciteta, piše u OPEC-ovom dokumentu u posjedu Reutersa.

OPEC najavio da neće povećati proizvodnju

Barkindo je rekao kako je trenutna nestabilnost tržišta posljedica “nefundamentalnih faktora“ van OPEC-ove kontrole, signalizirajući da države neće povećati svoju proizvodnju.

Trenutne članice OPEC-a su Alžir, Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Kongo, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venezuela.

OPEC+, prošireni format saveza kojem se pridružila i Rusija, u maju će povećati proizvodnju za 432.000 barela, u sklopu planiranog postepenog napuštanja rezova u proizvodnji uvedenih tokom pandemije COVID-19.

Izvor: Agencije