Indonezijski parlament izglasao ključni zakon o seksualnom nasilju

Organizacije civilnog društva kažu da je važno vidjeti kako će vlasti provoditi zakon.

Većina zakonodavaca podržala je zakon na plenarnoj sjednici Parlamenta, nadglasavši opoziciju iz nekih konzervativnih grupa u najvećoj muslimanskoj zemlji na svijetu nakon šest godina razmatranja (EPA)

Parlament Indonezije u utorak je usvojio dugoočekivani zakon o seksualnom nasilju koji je usmjeren prema jednostavnijem pokretanju slučajeva i pomaganju žrtvama da zadovolje pravdu u državi gdje se seksualno nasilje često smatra privatnim problemom, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Većina zakonodavaca podržala je zakon na plenarnoj sjednici Parlamenta, nadglasavši opoziciju iz nekih konzervativnih grupa u najvećoj muslimanskoj zemlji na svijetu nakon šest godina razmatranja.

„Nadamo se da će uvođenje ovog zakona riješiti slučajeve seksualnog nasilja”, rekao je zastupnik Puan Maharani.

Aktivisti su uveliko pozdravili zakon, iako su se neki protivili njegovom ograničenom dosegu, obzirom na to da se dotiče tek nekih seksualnih zločina te da je silovanje izostavljeno.

Posramljivanje tokom ispitivanja

Vlada Indonezije je rekla kako je silovanje pokriveno revizijom kaznenog zakona na kojem se trenutno radi.

„Ovo je zasigurno korak naprijed“, rekao je Asfinawati, pravni stručnjak s fakulteta Jentera koji je pomagao žrtvama seksualnog nasilja, dodavši da je silovanje trebalo biti navedeno u zakonu.

U Indoneziji je došlo do porasta pritužbi na seksualno nasilje, dok je procesuiranje zločina seksualne prirode postalo komplicirano bez konkretnog zakona. Aktivisti kažu da su brige žrtava da će biti posramljene tokom ispitivanja mnoge odvraćale od toga da progovore.

Organizacije civilnog društva kažu da je važno vidjeti kako će vlasti provoditi zakon.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada