Afrika kao ekonomska alternativa za Rusiju u svjetlu zapadnih sankcija

‘Modern Diplomacy’ navodi da razvoj saradnje i trgovinskih odnosa Rusije sa zemljama koje opisuje kao ‘prijateljske’ ostaje logično rješenje za probleme koji pogađaju njenu ekonomiju.

Poslovna komora Rusije zaprimila brojne zahtjeve regionalnih komora u vezi s mogućnostima razvoja trgovinsko-ekonomskih odnosa između malih i srednjih poduzeća s Afrikom (Al Jazeera)

U izvještaju novina Modern Diplomacy navodi se da razvoj saradnje i trgovinskih odnosa Rusije sa zemljama koje opisuje kao “prijateljske”, posebno u Africi, ostaje logično rješenje za probleme koji pogađaju rusku ekonomiju, prema ruskim zvaničnicima.

Rusija sada živi novu ekonomsku stvarnost u svjetlu sankcija koje su joj nametnute, budući da su lanci opskrbe poremećeni, odnosi s mnogim zemljama prekinuti, logistička opskrba je poremećena, a poduzeća su prisiljena prilagođavati svoje strategije za rad sa stranim partnerima i tražiti nove mogućnosti za razvoj.

To se događa u trenutku kada je Trgovinsko-industrijska komora Ruske Federacije, u saradnji s Koordinacionim odborom za ekonomsku saradnju s afričkim zemljama “AfroCom”, održala sastanak na kojem su sudjelovali čelnici velikih poslovnih kompanija.

Tokom sastanka je pozvala da se posveti veća pažnja afričkom tržištu i da se na tim tržištima radi na sistematičniji i dosljedniji  način.

Potražnja za informacijskim tehnologijama

List je citirao Sergeya Katirina, predsjednika Trgovinsko-industrijske komore, koji je rekao na otvaranju sastanka da su afrička tržišta konkurentna i kompleksna.

Skrenuo je pažnju na potrebu da ruske poslovne kompanije zauzmu temeljit i sistematičan pristup prilikom rada na tim tržištima kako bi osigurali uspjeh na njima.

Katirin je naglasio da je Poslovna komora Rusije zaprimila brojne zahtjeve regionalnih komora u vezi s mogućnostima razvoja trgovinsko-ekonomskih odnosa između malih i srednjih poduzeća s Afrikom.

Istakao je da je ruska trgovinska prisutnost na afričkom kontinentu vrlo ograničena, rekavši da trgovinska saradnja sa zemljama afričkog kontinenta sada zahtijeva novi pristup poslovnih društava i države te dugoročne programe podrške poduzetništvu i stranim ekonomskim aktivnostima.

U izvještaju se navodi da se, s povećanjem američkih i evropskih sankcija koje su trenutno nametnute Rusiji, ruska organizacija za trgovinu i industriju sada okreće Africi.

Otvorila je urede u glavnom gradu Ugande, Kampali, i glavnom gradu Etiopije, Addis Abebi, gdje se nalazi sjedište Afričke unije.

U izvještaju se navodi da danas u Africi postoji velika potražnja za IT tehnologijama i to se mora uzeti u obzir.

Tamošnje kompanije također mogu razvijati svoje sposobnosti, kreirati vlastite digitalne platforme i uspješno poslovati.

Na kontinent su došli novi igrači

List ističe da na afričkom kontinentu postoji mnogo tehnoloških parkova koji donose veliku korist ekonomiji, a samo u Etiopiji ih, naprimjer, ima deset.

Raspadom Sovjetskog saveza, mnogi rusko-afrički odnosi su nestali, na kontinent su došli novi igrači, no Rusija je i dalje u stanju vratiti svoj položaj u Africi, navodi list.

Imajući u vidu da su, zbog nedavne rusko-ukrajinske krize, obustavljeni mnogi sajmovi u Evropi koje su ministarstva planirala, sredstva dodijeljena za njih trebaju biti iskorištena za održavanje sajmova u afričkim zemljama, napomenuo je Katirin.

Prema novinskom izvještaju, ruske finansijske institucije spore su u procesu preseljenja u Afriku, pa je učešće Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije veoma važno za promociju ove ideje i traženje od banaka da ponude finansijsku podršku.

Izvor: Agencije