Nosač aviona ‘USS Abraham Lincoln’ u vodama kod Korejskog poluotoka

Potez dolazi u vrijeme rastuće zabrinutosti američkih zvaničnika da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti podzemnu nuklearnu probu u narednim danima.

Ovo je prvi put od 2017. da je grupa nosača aviona razmještena u vode između Južne Koreje i Japana (EPA - Ilustracija)

Američka udarna grupa nosača aviona “USS Abraham Lincoln” djeluje u vodama Korejskog poluotoka, saopćio je američki zvaničnik, nakon što su južnokorejski mediji javili da su brodovi raspoređeni u jeku napetosti zbog sjevernokorejskih raketnih proba.

Zvaničnik je kazao da se grupa nalazi u Japanskom moru, također poznatom kao Istočno more, radi vježbi s japanskim snagama kako bi se pružila uvjeravanja saveznicima i partnerima u regiji, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Potez dolazi u vrijeme rastuće zabrinutosti američkih zvaničnika da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti podzemnu nuklearnu probu u narednim danima.

To je prvi put od 2017. godine da je grupa nosača aviona razmještena u vode između Južne Koreje i Japana.

Te su godine “USS Ronald Reagan”, “Theodore Roosevelt” i “Nimitz” i njihove borbene grupe sačinjene od više brodova razmješteni u okviru iskazivanja sile zbog sjevernokorejskih proba raketa i nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja kritizirala američke vojne vježbe

Južnokorejska novinska agencija Yonhap navela je riječi neimenovanih obaviještenih izvora da će “USS Abraham Lincoln” djelovati u toj regiji tri do pet dana.

Odgovarajući na južnokorejske medijske izvještaje u ponedjeljak, glasnogovornik Američkih snaga u Koreji (USFK) izjavio je da ne može komentirati planirane ili predstojeće vježbe.

Savjetnici novoizabranog južnokorejskog predsjednika zatražili su razmještanje američkih strateških kapaciteta, kao što su nosači aviona, nuklearni bombarderi i podmornice, na Korejski poluotok tokom razgovora održanih za vrijeme njegove posjete Washingtonu prošle sedmice.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je svjesno činjenice da je grupa nosača aviona u međunarodnim vodama, ali je odbilo komentirati izvještaje jer je riječ o američkim vojnim kapacitetima.

Sjeverna Koreja ranije je kritizirala američke vojne vježbe kao probu za rat i tvrdila je da one jačaju napetosti u regiji.

Izvor: Agencije