Ukrajinci tvrde da potiskuju Ruse u blizini Kijeva

Pregovori između Ukrajine i Rusije su nastavljeni u online formatu, dok na ratištu traju borbe.

Ukrajinski vojnik provjerava uništeno rusko oklopno vozilo (Reuters)
  • Nastavljeni mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine
  • Mariupolju onemogućena doprema pomoći, civili ne mogu izaći
  • Lavrov kaže da je došlo do napretka u pregovorima s Ukrajinom
  • Gradonačelnik Kijeva kaže da se oko grada vode “teške borbe”
  • Zelenski u kasnonoćnom videoobraćanju poručio da je situacija na jugu Ukrajine i u Donbasu izuzetno teška
  • Ukrajina niti potvrđuje niti poriče navode o napadu na skladište nafte u Rusiji

U nastavku najvažnije vijesti iz Ukrajine:


Evropska komisija: Kompanije koje u ugovorima imaju eure ili dolare ne trebaju plaćati u rubljama

Evropske kompanije u čijim su ugovorima s Rusijom o isporuci gasa za sredstvo plaćanja navedeni euri, ne bi trebali poštovati zahtjev Rusije za isplatom u rubljama, objavila je Evropska komisija.

„Dogovoreni ugovori moraju biti poštovani, a 97 posto relevantnih ugovora eksplicitno navodi plaćanje u eurima ili dolarima. Kompanije sa takvim ugovorima ne trebaju poštovati ruske zahtjeve“, poručila je Komisija.


Konvoj Crvenog krsta se morao vratiti iz Mariupolja

Konvoj Crvenog krsta koji je krenuo u opkoljeni ukrajinski lučki grad Mariupolj da evakuiše civile, morao se vratiti natrag, jer nije bilo mogućnosti da nastavi put, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) sa sjedištem u Ženevi.

ICRC je ranije danas saopštio da su njegovi timovi na putu za Mariupolj, a portparol je rekao da se nadaju da bi evakuacija hiljada civila mogla početi, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.


Ukrajina poriče da je napala skladište

Sekretar Vjeća sigurnosti Ukrjine Oleksij Danilov porekao je ruske optužbe da Ukrajina stoji iza napada na skladište nafte u Belgorodu.

„Iz nekog razloga kažu da smo to uradili mi, ali prema informacijama koje imamo, to ne odgovara istini“, rekao je.


Rusija: Napad na skladište izvela dva ukrajinska helikoptera

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su dva ukrajinska helikoptera Mi-24 odgovorna za napad na skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu, ali da se iz tog skladište ne snabdijeva ruska vojska.

U izjavi su naveli da su helikopteri izvršili napad nakon što su prešle granicu na jako niskoj visini.


Ukrajinska Rada zabranila isticanje slova Z i V

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je nacrt zakona koji zabranjuje isticanje slova “V” i “Z” u toj zemlji, a Ruska Federacija je označena kao „teroristička zemlja“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu vladajuće stranke Sluga naroda.

U saopštenju se objašnjava da slova “Z” i “V” „predstavljaju simbol ruske vojne invazije na Ukrajinu”, prenosi Tanjug, puzivajući se na RIA Novosti.

Slova Z i V napisana su na ruskoj vojnoj opremi u ratu u Ukrajini.

Ta slova su u Rusiji postala nezvanični simboli podrške operaciji.

(EPA)

Savjetnik Zelenskog: Ukrajinska vojska potiskuje rusku oko Kijeva

Ukrajinska vojska potiskuje ruske snage sjeveroistočno i sjeverozapadno od Kijeva, tvrdi savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Oleksej Arestovič rekao je u obraćanju medijima da se Mariupolj još drži, nakon sedmira bombardovanja, ali je upozorio da ruske snage pokušavaju okružiti grad Černjihiv, na sjeveru zemlje.

Rusija je tokom pregovora s ukrajinskom stranom u utorak najavila da će umanjiti operacije u regijama Kijeva i Černjihiva, ali zvaničnici tvrde da su se tamo borbe nastavile.

(Reuters)

Vlasti Mariupolja: Šteta najmanje deset milijardi dolara

U ruskom bombardovanju Mariupolja pričinjena je šteta na infrastrukturi od najmanje 10 milijardi dolara, preliminarna je procjena lokalnih vlasti.

„Svaki zločin, svako ubistvo i čin destrukcije od strane agresora mora biti snimljen i proslijeđen Međunarodnom sudu (pravde)“, rekao je gradonačelnik Vadim Bojčenko.

Gradsko vijeće tvrdi da će za prikupljanje dokaza biti nadležan specijalni komitet vijećnika.

(Reuters)

Ukrajina niti potvrđuje niti poriče navode o napadu na skladište nafte u Rusiji

Ukrajinsko ministarstvo odbrane odbilo je direktno komentirati ruske navode da su ukrajinske snage napale skladište goriva u Belgorodu.

„Neću niti potvrditi, niti poricati te navode“, rekao je Oleksandr Motuzjanik, glasnogovornik ministarstva.

„Ukrajina je trenutno u odbrambenoj operaciji protiv ruske agresije na svoju teritoriju, a to ne znači da je Ukrajina odgovorna za svaku katastrofu na ruskoj teritoriji“, dodao je.

(Reuters)

Njemačka odobrila isporuku oružja Kijevu

Ministarstvo odbrane Njemačke odobrilo je isporuku Ukrajini nekoliko desetina pješadijsko-borbenih vozila, koje su svojevremeno pripadale nekadašnjoj istočnoj Njemačkoj, prenose njemački mediji.

Riječ je o 58 vozila tipa PbV-501 koja su naoružani topovima i mitraljezima, objavio je Welt am Sonntag.

List dodaje da je Berlin krajem devedesetih godina ova vozila predao Švedskoj koja ih je kasnije prodala jednoj češkoj kompaniji. Ta firma sada namjerava da ih proda Kijevu.

Zemlje koje namjeravaju da izvezu njemačko naoružanje moraju dobiti odobrenje zvaničnog Berlina za to, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.


Gradonačelnik Kijeva kaže da se oko grada vode ‘teške borbe’

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kaže da se na sjeveru i istoku glavnog grada Ukrajine vode “teške borbe” i upozorio je ljude da se ne vraćaju.

“Rizik od smrti [u Kijevu] je prilično visok i zato je moj savjet svima koji se žele vratiti da još malo sačekaju”, rekao je Kličko.

Regionalni guverner Kijeva rekao je ranije u petak da se ruske snage povlače u nekim područjima oko glavnog grada, ali da jačaju svoje pozicije u drugim.


Europol raspoređuje svoje ekipe uz granice s Ukrajinom

Europol je objavio a je rasporedio svoje ekipe uz granice Ukrajine i njoj susjednih zemalja kako bi spriječio kriminalce i “teroriste” da s valom izbjeglica uđu u Evropsku uniju.

Na zahtjev Litvanije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Moldavije, Europol već ima u njima raspoređene svoje agente, a uskoro će ih imati i u Mađarskoj.

Te ekipe u kojima su stručnjaci Europola i vanjski saradnici agencije pomažu vlastima navedenih zemalja da nadziru vanjske granice Evropske unije i provode istrage, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Oni prikupljaju informacije na terenu radi “identifikacije kriminalaca i terorista koji pokušavaju ući u EU u izbjegličkom valu i profitirati” iz situacije”, objašnjava Europol u saopćenju.

“Te sigurnosne kontrole važan su instrument za upravljanje masovnim izbjegličkim valom iz Ukrajine”, dodaje.


Podoljak: Počela nova runda pregovora sa Rusijom

Savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak izjavio je da je počela nova, online runda ukrajinsko-ruskih pregovora, prenosi Tanjug, pozivajući se na ukrajinski “NV”.

“Tačno je. Obje strane su to zvanično saopćile. Pregovori su nastavljeni u online formatu, uz učešće radnih podgrupa”, rekao je Podoljak.

U Istanbulu su 29. marta vođeni pregovori uživo između delegacija Ukrajine i Rusije.


Moskva tvrdi da je došlo do napretka u pregovorima s Ukrajinom

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je došlo do određenog napretka na mirovnim pregovorima s Ukrajinom koji su održani ranije ove sedmice, dodajući da Moskva priprema svoj odgovor na ukrajinske prijedloge.

Govoreći na brifingu nakon razgovora sa svojim indijskim kolegom, Lavrov je rekao da se mirovni pregovori s Ukrajinom moraju nastaviti i da je Kijev pokazao “više razumijevanja” po pitanju situacije na Krimu i Donbasu te kada je riječ o njenom neutralnom statusu.

(EPA)

 


Tim Crvenog krsta na putu za Mariupolj, ali bez zaliha pomoći

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) šalje timove u Mariupolj u nadi da će evakuacija civila početi u petak, rekao je glasnogovornik humanitarne agencije.

“Imamo dopuštenje za kretanje i na putu smo za Mariupolj”, rekao je glasnogovornik ICRC-a Ewan Watson. “Nadamo se da će [operacija sigurnog prolaska] početi danas.”

Međutim, nisu dobili dopuštenje za preuzimanje humanitarne pomoći s konvojem, zbog čega su otišli bez ikakvih zaliha, dodao je.


Ruski Gazprom nastavlja Evropu snabdijevati plinom preko Ukrajine

Ruski državni energetski gigant Gazprom saopćio je da nastavlja snabdijevati Evropu prirodnim gasom preko Ukrajine u skladu sa zahtjevima evropskih kupaca.

Kompanija navodi da je dobila zahtjeve da 1. aprila isporuči 108,4 miliona kubnih metara gasa evropskim kupcima, što je manje u odnosu na 109,5 miliona kubnih metara naručenih dan ranije.


Mariupolju onemogućena doprema pomoći

Zamjenik gradonačelnika Mariupolja rekao je da je opkoljeni grad na jugu Ukrajine ostao zatvoren za svaki pokušaj ulaska u njega i da je “veoma opasan” za svaki pokušaj izlaska.

Petro Andrjuščenko rekao je da ruske snage od četvrtka sprečavaju dopremu manjih količina humanitarne pomoći do opkoljenih stanovnika što jasno govori da planirani “humanitarni koridor” nije otvoren.

“Osim toga, od jučer okupatori kategorički odbijaju da se bilo kakva humanitarna pomoć – čak i u malim količinama – dopremi u grad”, napisao je na Telegramu.

Gradonačelnik Mariupolja rekao je ove sedmice da je još 170.000 stanovnika blokirano bez struje, hrane i druge pomoći.

Mariupolj je od početka ruske invazije bio poprište nekih od najtežih borbi (Reuters)

Rat u Ukrajini raspiruje strah među ruskom omladinom

Kako moskovske snage ne napreduju u Ukrajini, mnogi mladi Rusi koji su u dobi za regrutovanje strahuju zbog mogućnosti da budu poslani u rat.

Te strahove dodatno raspiruje godišnja proljetnu regrutacija koja počinje 1. aprila, a koja ima za cilj okupiti okupiti 134.500 ljudi za jednogodišnju vojnu dužnost.

Ministar odbrane Sergej Šojgu obećao je na sastanku vojnog osoblja ove sedmice da novi regruti neće biti poslani na “žarište sukoba”.

No, njegovu izjavu su dočekali sa skepticizmom mnogi u Rusiji, koji se sjećaju separatističkih ratova u Čečeniji kada su ubijene na hiljade loše obučenih mladih regruta.

“Ne vjerujem u njihove izjave da neće slati regrute u borbu. Stalno lažu”, kaže Vladislav, 22-godišnjak koji završava studij.


Britanski obavještajci: Ukrajina ponovo zauzela sela Sloboda i Lukašivka

Britanska vojna obavještajna služba saopćila je da su ukrajinske snage ponovo zauzele sela Sloboda i Lukašivka južno od Černjihiva, koja se nalaze duž glavnih puteva oskrbe između grada i Kijeva.

“Ukrajina je također nastavila s uspješnim, ali ograničenim protunapadima istočno i sjeveroistočno od Kijeva”, saopćilo je britansko ministarstvo odbrane.

Kijev i Černjihiv su pod kontrinuiranim zračnim ruskim napadima, uprkos tvrdnjama Rusije da će reducirati vojnu aktivnost u tim područjima, dodali su.


Predsjednica Evropskog parlamenta na putu za Kijev

Maltežanka Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta, objavila je na Twitteru da je “na putu za Kijev”.

“Ja sam na putu za Kijev”, napisala je na engleskom i ukrajinskom, uz ukrajinsku zastavu i poruku podrške toj zemlji. Uz to je dodala fotografiju ispred vagona, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

https://twitter.com/EP_President/status/1509629896229888006?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1509629896229888006%7Ctwgr%5Ehb_2_8%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aljazeera.com%2Fnews%2F2022%2F4%2F1%2Frussia-invasion-of-ukraine-list-of-key-events-day-37

Metsola, koja je izabrana za predsjednicu Parlamenta 18. januara, nije dodala nikakve detalje.

Kada stigne na destinaciju, bit će prva dužnosnica neke evropske institucije koja je stigla u glavni grad Ukrajine otkad je počela ruska invazija.


Ukrajina se nada ‘sepermodernoj’ opremi

Ukrajinski veleposlanik u Japanu Sergiy Korsunsky rekao je medijima da će Ukrajina uskoro moći bolje zaštititi svoje nebo i gradove od ruskih napada, jer očekuje da dobije supermodernu vojnu opremu iz SAD-a i Velike Britanije.

“Oni su i dalje superiorni u vazduhoplovstvu, avionima i raketama i mi očekujemo da dobijemo supermodernu opremu iz SAD-a i Velike Britanije kako bismo zaštitili naše nebo i naše gradove”, rekao je Korsunsky.


Danas nastavak mirovnih pregovora

Rusija i Ukrajina danas će nastaviti svoje mirovne pregovore putem interneta, izvijestio je visoki ukrajinski dužnosnik u srijedu, nakon što je posljednji krug pregovora okončan u Turskoj.


Guverner optužio Ukrajinu da cilja ruski grad

Regionalni guverner optužio je Ukrajinu za napad na skladište goriva u ruskom gradu Belgogrodu, koji se nalazi sjeverno od Harkova.

Vjačeslav Gladkov rekao je da su dva ukrajinska helikoptera pogodila skladište goriva te izazvala požar na objektu.

Dvije osobe su povrijeđene, rekao je.


Rusija danas otvara koridor iz Mariupolja za Zaporožje

Na molbu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Rusija će danas otvoriti humanitarni koridor iz Mariupolja za Zaporožje, javlja agencija TASS.

Kako je saopćio načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-major Mihail Mizincev, humanitarni koridor će biti otvoren iz Mariupolja ka Zaporožju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Mariupolj je od početka ruske invazije bio poprište nekih od najtežih borbi (Reuters)

Zelenski: Situacija na jugu Ukrajine i u Donbasu izuzetno teška

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija na jugu i regiji Donbasa i dalje izuzetno teška i ponovio da Rusija jača snage u blizini opkoljenog grada Mariupolja.

“Bitke su pred nama. Još uvijek moramo ići težim putem kako bismo dobili sve što želimo”, rekao je u kasnonoćnom videoobraćanju, prenosi Reuters.


Ukrajinski stab: Ruska vojska želi zadržati prisutnost u istočnoj i južnoj Ukrajini

Ruska vojska želi zadržati svoju prisutnost u istočnoj i južnoj Ukrajini, objavio je ukrajinski glavni štab.

Generali su govorili o pokušajima Rusije da uspostavi vlast u okupiranim regijama Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson. Očekivalo se da će se borbe nastaviti na tim područjima, prenosi Hina pisanje agencije Dpa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već je upozorio da Rusija planira pseudoreferendum u južnoj ukrajinskoj regiji Herson o formiranju “narodne republike” poput onih koje su proglašene u istočnim ukrajinskim separatističkim područjima.

No, generali su također rekli da ruske jedinice nisu uspjele nigdje zauzeti novi teritorij. Istočni ukrajinski grad Harkov i dalje je granatiran, ali pokušaj proboja u blizini grada Izjuma nije uspio.

Rusko napredovanje u južnoj ukrajinskoj regiji Nikolajev također je bilo neuspješno. Na sjeveru su se neke ruske jedinice povukle. Moskva je poručila da će ruske snage smanjiti svoje napade na Kijev i koncentrirati se na ofanzivu u Donbasu.

Izvor: Al Jazeera i agencije