Trump pozvao Putina da objavi sve o poslovima Bidenovog sina u Rusiji

Donald Trump je pozvao Vladimira Putina da objavi informacije koje ima o porodici Biden i odnosima Huntera Bidena, sina aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena, sa oligarsima u istočnoj Evropi.

Donald Trump je u više navrata rekao da ima dobre odnose sa Vladimirom Putinom i da ga dobro poznaje (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da objavi sve kompromitirajuće informacije koje ima o porodici Biden i odnosima Huntera Bidena, sina aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena, sa oligarsima u istočnoj Evropi, prenosi Guardian.

“Mislim da Putin zna odgovore na to i da bi trebalo i da ih objavi. Mislim da treba da dobijemo taj odgovor”, rekao je Trump u intervjuu za američki Just the News, aludirajući na navodne poslove Huntera Bidena u Rusiji, navodi britanski list, a prenosi Tanjug.

Trump se pozvao na izvještaj Senata iz 2020, koji je otkrio da je ruska bogatašica Jelena Baturina, tada supruga moskovskog gradonačelnika, prije 10 godina osigurala 3,5 miliona dolara kompaniji čiji je suosnivač sin predsjednika Joea Bidena i u kome nije odgovoreno na pitanje o tome zašto je taj novac dat, precizira Guadian.

“Kako to da su gradonačelnik Moskve, njegova supruga, dali porodici Biden tri i po miliona dolara? Mislim da bi Putin sada vjerovatno bio voljan da pruži taj odgovor. Siguran sam da zna”, izjavio je bivši američki predsjednik.

Poziv na istragu

Donald Trump je u više navrata rekao da ima dobre odnose sa Vladimirom Putinom i da ga dobro poznaje.

Velika porota u Sjedinjenim Američkim Državama je istraživala poslovanje Huntera Bidena zbog navodnih poreskih prekršaja, stranog lobiranja i pranja novca, ali on je negirao bilo kakvu krivicu, navodi Guardian.

Bivši američki predsjednik Trump je u više navrata pokretao pitanje poslova Huntera Bidena u Rusiji i Ukrajini.

On je 2019. tokom telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim navodno zatražio da se provede istraga protiv njegovog tadašnjeg političkog rivala Joe Bidena i njegovog sina Huntera Bidena, koji je bio član upravnog odbora u plinskoj kompaniji Burisma u Ukrajini.

Trump je tvrdio da je porodica Bidena na neprikladan način imala koristi od veza s Kijevom i navodno je izvršio pritisak na Zelenskog da istraži slučaj tokom tog telefonskog razgovora, navela je agencija AP.

Izvor: Agencije