Muslimanska zajednica Ukrajine poziva muslimanski svijet da pomogne izbjeglicama

Predsjednik muslimanske zajednice u Ukrajini procjenjuje da je 10.000 muslimanskih porodica u Ukrajini pogođeno ratom.

Muslimanske porodice pogođene su ruskim ratom protiv Ukrajine jer je većina njih koncentrirana u istočnim i južnim regijama (Društvene mreže)

Muslimanske porodice u Ukrajini nastoje se međusobno podržavati svim mogućim sredstvima kako bi ublažile tragedije rata i izbjeglištva s kojima se susreću, nakon što je Rusija krajem februara pokrenula vojnu invaziju na Ukrajinu.

U ekskluzivnoj izjavi za agenciju Sanad za praćenje i verifikaciju vijesti mreže Al Jazeera, Siran Arifov, predsjednik muslimanske zajednice u Ukrajini (Umma) pozvao je muslimanski svijet da podrži Ukrajinu i muslimane u njoj svim raspoloživim sredstvima.

Kada je u pitanju broj muslimanskih porodica pogođenih ratom u Ukrajini, Arifov je odgovorio: ”Većina muslimanskih porodica je pogođena ruskim ratom protiv Ukrajine, jer su uglavnom koncentrirani u istočnim i južnim oblastima, a ta područja svjedoče nasilnim borbama.”

Arifov procjenjuje da je 10.000 porodica pogođeno ratom, objašnjavajući da je “oko 10.000 muslimanskih porodica koje su pogođene sukobima ili su u izbjeglištvu. Neki od njih su prešli granice u Evropu, a drugi su ostali kod kuće uprkos opasnosti, a ima i onih koji su migrirali u sigurnija zapadna područja”.

O tome suočavaju li se izbjeglice s rasizmom, Arifov je to kategorički demantirao, rekavši da ukrajinske vlasti ne vrše diskriminaciju. Ističe da je ono što se prenosi u medijima preuveličano i da je riječ o pojedinačnim slučajevima.

Predsjednik ukrajinske muslimanske zajednice Umma apelirao je preko agencije Sanad na muslimane da podrže ove porodice pokretanjem humanitarnih akcija i prikupljanjem pomoći u naturi, ističući da “nažalost, dolazi vrlo malo pomoći, a muslimanske zemlje nisu pružile ruku ovim porodicama. Ono što je do nas stiglo izrazito je malo i skromno.”

Na hiljade raseljenih muslimana

Što se tiče djelovanja muslimanske zajednice u Ukrajini u ovim okolnostima, rekao je: ”Mi kao institucija radimo u većini gradova u kojima žive muslimanske porodice, distribuiramo pomoć i pružamo humanitarne usluge sa svojim skromnim mogućnostima.”

“Ono što imamo nije dovoljno da pokrijemo potrebe svih porodica pogođenih ovim dešavanjima, jer su hiljade muslimana raseljene i trebaju smještaj, hranu i lijekove”, rekao je. “Preko naše Facebook stranice dokumentiramo aktivnosti koje provodimo, od distribucije hrane na granicama ili davanja smjernica, putem fotografija.”

Predsjednik Umme je naglasio da su muslimani u Ukrajini manjina i da čine tek 1 ili 1,5 posto stanovništva, prema njegovim riječima.

Zajednica muslimana Ukrajine Umma je društvena organizacija koja uključuje udruženja i institucije u različitim gradovima Ukrajine, te sarađuje sa državnim, vjerskim i civilnim institucijama u stvarima koje su u interesu muslimana i zajednice u državi.

Rusija je 24. februara pokrenula vojnu ofanzivu na Ukrajinu, nakon čega su uslijedile bijesne reakcije nekoliko zemalja i pozivi na pooštravanje sankcija Moskvi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada