MacGregor: Evropa mora zamrznuti veleprodajne cijene plina

Evropa mora zamrznuti veleprodajne cijene plina kako bi zauzdala njihov snažan rast i oscilacije na tržištima plina i struje, kaže izvršna direktorica francuske elektroenergetske kompanije Engie.

Nikad do sada nismo dosegnuli takve nivoe, rekla je Catherine MacGregor u osvrtu na rast cijena plina u Evropi u posljednje vrijeme (EPA)

Evropa mora zamrznuti veleprodajne cijene plina kako bi zauzdala njihov snažan rast i oscilacije na tržištima plina i struje, izjavila je u srijedu izvršna direktorica francuske elektroenergetske kompanije Engie Catherine MacGregor.

“Mislim da je stvarno važno da hitno razmotrimo mogućnost zamrzavanja veleprodajnih cijena plina na evropskom nivou”, rekla je ona na panelu koji je organizirala francuska vlada, prenosi Hina.

“To bi nam omogućilo da obuzdamo oscilacije”, dodala je čelnica kompanije, u kojoj francuska država drži četvrtinu vlasničkog udjela.

“Nikad do sada nismo dosegnuli takve nivoe”, kazla je MacGregor u osvrtu na rast cijena plina u Evropi u posljednje vrijeme.

“Mislim da to opravdava mjere, ograničenja. Okolnosti su vanredne”, zaključila je.

Spremni otpisati svoj udjel u kompaniji

Engie je članica konzorcija Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, a zaustavljen je nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Evropska unija, SAD i mnoge druge zemlje uvele su Rusiji sankcije, a Washington je u utorak najavio i embargo na uvoz ruske nafte i plina.

Evropska komisija najavila je da do 2030. godine planira biti potpuno nezavisna o ruskom plinu.

Engie je početkom mjeseca objavio da njegova izloženost projektu iznosi maksimalno 987 miliona eura, dodavši da bi mogli biti prisiljeni otpisati taj iznos, posebno u slučaju zahtjeva za stečajem.

Na čelu konzorcija je ruski plinski div Gazprom, a osim Engieja, čine ga još austrijski OMV i njemački Uniper.

Britansko-nizozemski energetski div Shell i njemačka Wintershall Dea odlučili su otpisati svoje udjele.

Izvor: Agencije