Zelenski: Naša borba je kao rat protiv nacista

Za nas je sada pitanje biti ili ne biti; nećemo odustati i nećemo izgubiti; borit ćemo se do kraja, na moru, u zraku, nastavit ćemo se boriti za našu zemlju po svaku cijenu, rekao je predsjednik Ukrajine u obraćanju britanskim zastupnicima.

Volodimir Zelenski je više puta tražio od zapadnih sila da nametnu zonu zabrane letenja iznad Ukrajine Foto: AP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak, u obraćanju poslanicima britanskog Parlamenta, da Ukrajinci ne žele izgubiti svoju zemlju i poručio da će se Ukrajina boriti do kraja.

“Za nas je sada pitanje biti ili ne biti. Nećemo odustati i nećemo izgubiti. Boritćemo se do kraja, na moru, u zraku, nastavit ćemo se boriti za našu zemlju po svaku cijenu. Borit ćemo se u šumama, na poljima, obalama, na ulicama…”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Zelenski je iz Kijeva, u obraćanju britanskom Parlamentu putem videolinka, uporedio borbu Ukrajine protiv Rusije s borbom Britanaca protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

“Ni vi niste željeli izgubiti zemlju kada su je nacisti htjeli zauzeti. I vi ste se morali borititi za Veliku Britaniju”, kazao je.

Rekao je da su Ukrajinci pokazali “herojske” napore protiv ruskih snaga.

“Granatiranje nas nije slomilo”, kazao je Zelenski i dodao da “Ukrajina neće odustati i neće izgubiti”.

Pozvao zapadne zemlje da učine više

Pozvao je Veliku Britaniju i zapadne zemlje da učine više da pomognu Ukrajini i pojačaju sankcije Rusiji.

Zelenski je govorio o ruskoj invaziji, vrsti korištenog naoružanja, kao i o stradanju civila.

Zahvalio je premijeru Borisu Johnsonu za ponuđenu pomoć, ali je istakao da Velika Britanija i druge zapadne zemlje moraju pojačati sankcije protiv Rusije.

“Povećajte pritisak sankcijama protiv Rusije, proglasite ovu zemlju za terorističku državu i osigurajte da naše ukrajinsko nebo bude sigurno”, rekao je Zelenski, prenosi Reuters.

Ukrajinski predsjednik dobio je od britanskih zastupnika stojeće ovacije na početku i kraju obraćanja.

Zatovrite nebo nad Ukrajinom

Ukrajinski predsjednik ranije u utorak optužio je svoje saveznike da dijele odgovornost za žrtve u Ukrajini, pokazujući sve veću frustraciju zbog onoga što doživljava kao nedjelovanje Zapada.

“Dok se Rusi mogu optužiti za ubijanje, odgovornost dijele i oni koji 13 dana u svojim zapadnim uredima nisu mogli donijeti očigledno potrebnu odluku, koji nisu spasili naše gradove od onih bombi i raketa – iako mogu”, rekao je on, prenose novine Kyiv Independent.

Zelenski je više puta od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, tražio od zapadnih sila da nametnu zonu zabrane letenja iznad zemlje kako bi spriječili Ruse od napada.

“Svaki dan ponavljamo: zatvorite nebo iznad Ukrajine. Zatvorite za sve ruske rakete, za ruske borbene avione, za sve njihove teroriste. Ako to ne uradite, ako nam barem ne osigurate avione kako bismo se mogli zaštititi, samo jedna stvar se može zaključiti: vi želite da nas ubiju veoma polako”, kazao je Zelenski u nedjelju.

Stav NATO-a i SAD-a

Ukrajinska zračna flota sastoji se od starih borbenih aviona iz sovjetske ere, koji se sada koriste za zračne borbe ili za podršku snagama na terenu.

NATO je odbio poziv za uspostavu zone zabrane letenja.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u nedjelju da bi to značilo da snage NATO-a moraju oboriti ruske avione, što bi moglo rezultirati u “totalni rat u Evropi, koji bi uključio još mnogo zemalja”.

“Mi nismo dio ovog konflikta”, rekao je on.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena također je odbila ovaj potez.

Izvor: Agencije