Zašto je slovo ‘Z’ postalo simbol podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu

Pristalice ruske akcije koriste slovo kao simbol podrške i solidarnosti sa ruskim oružanim snagama.

Slovo 'Z' na displeju u Sankt Petersburgu (AFP)

Prvi put viđeno na ruskim tenkovima i vojnim vozilima koji se su skupljali na granici s Ukrajinom, slovo „Z“ postalo je glavni simbol javne podrške ruskom ratu u Ukrajini.

Nakon početka invazije 24. februara, vladini simpatizeri koristili su to slovo, koje inače ne postoji u ćirilici koja se koristi u Rusiji, kako bi iskazali solidarnost sa vojnim snagama koje se bore u susjednoj zemlji.

U jednom video-snimku na društvenim mrežama, bivša špijunka Marija Butina, koja je SAD-u osuđena za špijunažu, viđena je u jakni sa slovom „Z“.

Ruski gimnastičar Ivan Kuljak je na takmičenju u Dohi napravio simbol na prednjoj strani svoje opreme u kojoj je stajao na podijumu pored ukrajinskog predstavnika Ilije Kovtuna. Sada ga očekuje disciplinski postupak Međunarodne gimnastičarske federacije, koja je osudila njegovo „šokantno ponašanje“.

Ruski gimnastičar Ivan Kuljak sa slovom ‘Z’ na prsima (Screenshot / YouTube)

Čak su i osoblje i pacijenti bolnice u Kazanu, među kojima i djeca, svojim tijelima na snijegu napravili slovo „Z“, što se može vidjeti na fotografijama koje kruže društvenim mrežama.

Filmski kritičar Anton Dolin, koji je na Facebooku kritikovao „kriminalni rat“, te se sada nalazi u Latviji, primijećen je kako izlazi iz svog stana, dok je na vratima sprejom napisano slovo „Z“.

‘Z’ i u Beogradu

„Namjena ovoga je jasna“, napisao je. „Znamo gdje živi tvoja porodica, budi oprezan“.

U međuvremenu ruski regulator za internet Roskomnadzor izvršio je izmjene na svom kanalu na Telegramu, kako bi naglasio slovo „Z“.

Slovo je prvi put uočeno na vojnim vozilima koja su se skupljala blizu ruske granice sa Ukrajinom (Reuters)

Veliki znak koji prikazuje slovo „Z“, sa hashtagom „Ne napuštamo naše“, može se vidjeti i na ulici u Sankt Petersburgu, drugom najvećem ruskom gradu.

Simbol su prihvatile i pristalice rata van Rusije. U petak su tako srpski demonstranti u Beogradu iskazali podršku Rusiji, plakatima sa slovom „Z“, kojim su išarali neke ulice glavnog grada Srbije.

Demonstranti u Beogradu pisali su slovo ‘Z’ na pločnicima (AFP)

Postoje različite teorije o slovu „Z“, otkako je prvi put viđeno na ruskim vojnim vozilima, kao i o slovima „V“ i „O“, koja se također upotrebljavaju.

Neke glase da su to inicijali punog imena ukrajinskog predsjednika Volodimira Oleksandroviča Zelenskog, a neke da se radi o oznakama regija iz kojih dolazi vojska.

U postu na Instagramu, Ministarstvo odbrane je naglašavalo da slovo „Z“ znači „Za pobedu“.

Izvor: Al Jazeera