WSJ: Iskusni sirijski ratnici za pomoć Rusiji u Ukrajini

Rusija je ponudila sirijskim dobrovoljcima plate između 200 i 300 dolara da odu u Ukrajinu i rade kao čuvari, navodi se.

(EPA)

Wall Street Journal (WSJ) navodi, pozivajući se na američke zvaničnike, da Rusija regrutira Sirijce vješte u urbanoj borbi kako bi pomogli toj državi u ratu koji vodi protiv Ukrajine, dok se priprema za prodiranje dublje u gradove.

WSJ također navodi, u ekskluzivnom izvještaju, da nedavna procjena specijaliziranih agencija u Sjedinjenim Američkim Državama ukazuje na to da je Rusija, koja je intervenirala u Siriji kao podrška sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu od 2015. godine, posljednjih dana regrutirala tamošnje borce, u nadi da će njihovo borbeno iskustvo u urbanom okruženju pomoći u zauzimanju Kijeva i zadati težak udarac ukrajinskoj vladi, prema informacijama koje su dala četvorica američkih zvaničnika, čija imena WSJ nije otkrio.

Stručnjaci smatraju da ovakav potez ukazuje na moguću eskalaciju borbi u Ukrajini.

Neki se navodno već spremaju za ulazak u sukob

Nema informacija o broju sirijskih boraca koje je regrutirala Moskva, ali neki od njih su već u Rusiji i spremaju se za ulazak u sukob, rekao je jedan od spomenutih američkih zvaničnika.

Američki zvaničnici su odbili elaborirati šta se još zna o statusu i broju sirijskih boraca koje Moskva nastoji rasporediti u Ukrajini.

Prema lokalnim novinama u Deir ez-Zoru u Siriji, Rusija je ponudila sirijskim dobrovoljcima plate između 200 i 300 dolara “da odu u Ukrajinu i rade kao čuvari” na šest mjeseci, navodi WSJ.

U izvještaju se ističe da je Rusija također rasporedila čečenske snage u Ukrajini, navodi Reuters, pozivajući se na Ramzana Kadirova, predsjednika Čečenije i saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: Al Jazeera