UN zabrinut za 100.000 ukrajinske djece u ustanovama

Imamo informacije da ustanove žele skloniti djecu na sigurno u susjedne zemlje i drugdje, piše čelnici UNHCR-a i UNICEF-a.

Djeca se trebaju spojiti sa svojim porodicama ako je to u djetetovom najboljem interesu (EPA)

Gotovo 100.000 djece u Ukrajini, od kojih su polovina djeca s invaliditetom, živi u ustanovama ili u internatima i važno je poduzeti mjere opreza prije nego ih se evakuira u druge zemlje zbog ruske agresije, izrazile su zabrinutost agencije Ujedinjenih naroda.

Visoki komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi te izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell uputili su zajedničko upozorenje da bi se evakuacija bez nužnog opreza mogla loše završiti, izlažući djecu predatorima i krijumčarima, prenosi Hina.

“Imamo informacije da ustanove žele skloniti djecu na sigurno u susjedne zemlje i drugdje”, piše dvoje čelnika, dok je 1,7 miliona Ukrajinaca, među kojima su stotine hiljada djece, već napustilo zemlju zbog rata.

Premda priznaju da evakuacija može spasiti život, “prijeko je potrebno dobiti dopuštenje roditelja ili skrbnika”, ističu Grandi i Russel.

Porodice se ne smiju razdvajati

“U svakom slučaju, porodice se ne smije razdvajati zbog premještaja ili evakuacije”, upozoravaju.

Osobe odgovorne za djecu u ustanovama moraju osigurati da se ukrajinske vlasti obavijesti o evakuaciji djece, kao i vlasti u zemlji prihvata, posebno službe koje brinu o djeci.

Koliko je to moguće, djeca pritom moraju imati sa sobom lične iskaznice i zdravstvene kartone.

Ujedno su istaknuli da se “posvojenja ne trebaju odobravati tokom ili odmah nakon krizne situacije”, čak i ako udomiteljska porodica ili ustanova može osigurati “nužnu zaštitu”.

“Treba uložiti najveći mogući napor kako bi se djeca spojila sa svojim porodicama ako je to u djetetovom najboljem interesu”, ističu čelnici UNHCR-a i UNICEF-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada