UN: Stotine civila ubijene u Afganistanu od dolaska talibana

Gotovo 400 civila ubijeno je u napadima u Afganistanu od kada su talibani preuzeli vlast, od čega su grupe povezane s Islamskom državom Irak i Levant ubile 80 posto njih, pokazuje izveštaj Ujedinjenih naroda.

Postoji velika zabrinutost mnogih Afganistanaca u vezi s ljudskim pravima, saopćio je UNHCR (Al Jazeera)

Gotovo 400 civila ubijeno je u napadima u Afganistanu od kada su talibani preuzeli vlast, od čega su grupe povezane s organizacijom Islamska država Irak i Levant (ISIL) ubile 80 posto njih, pokazuje izveštaj Ujedinjenih naroda.

To je prvi veliki izvještaj o ljudskim pravima od kako su talibani u augustu prošle glodine preuzeli vlast od bivše vlade koju podržava SAD, što je izazvalo veliku zabrinutost zbog uskraćivanja prava ženama, novinarima i drugima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Velika zabrinutost Afganistanaca

Izvještaj obuhvata period od augusta 2021. do kraja februara ove godine i u njemu se navodi da je 397 civila ubijeno uglavnom u seriji napada ISIL-a Korasan (ISIL-K).

“Postoji velika zabrinutost mnogih Afganistanaca u vezi s ljudskim pravima”, izjavila je Michelle Bachelet, visoka komesarka UN-a za ljudska prava, predstavljajući izvještaj u Ženevi.

Bachelet se, također, osvrnula na više uznemirujućih slučajeva prisilnih nestanaka aktivista sektora civilnog društva i demonstranata i izrazila zabrinutost zbog ograničenja slobode izražavanja.

Izvor: Agencije