Pentagon: U Ukrajini ubijeno između 2.000 i 4.000 ruskih vojnika

Američko Ministarstvo obrane saopćilo je zastupnicima u Kongresu da se procjenjuje da je između 2.000 i 4.000 ruskih vojnika ubijeno u skoro dvije sedmice ruske agresije na Ukrajinu.

Direktorica Nacionalne obavještajne službe rekla je da Vladimir Putin nije predvidio puni opseg globalnog pritiska na Rusiju (EPA)

Američko Ministarstvo obrane priopćilo je zastupnicima u Kongresu da se procjenjuje da je između 2.000 i 4.000 ruskih vojnika ubijeno u skoro dva tjedna ruske agresije na Ukrajinu.

Procjena je došla kada su čelnici američke obrane i obavještajnih službi svjedočili pred Odborom za obavještajne poslove Zastupničkog doma.

General pukovnik Scott Berrier, direktor Pentagonove Obrambene obavještajne agencije, rekao je “da je negdje između 2.000 i 4.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini do sada”.

Berrier je ipak dodao da se procjena ne smatra “mnogo pouzdana”, jer je sastavljena kombinacijom obavještajnih izvora i podataka otvorenog tipa.

Rusija je, u rijetkim objavama vojnih smrtnih slučajeva, 2. ožujka rekla da je 498 njezinih vojnika poginulo.

Ukrajina vjeruje da je brojka veća.

‘Vladimir Putin će udvostručiti napade’

Direktor Središnje obavještajne službe (CIA), William Burns rekao je na panelu Zastupničkog doma da vjeruje da su Ukrajina i rat koji je pokrenula Moskva stvar “dubokog osobnog uvjerenja” ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Uživio se u kombinaciji tuge i ambicije”, kazao je Burns, dodajući da očekuje “nekoliko ružnih tjedana u kojima će Putin udvostručiti napade” u Ukrajini, “uz malo obzira za civilne žrtve”.

No, također je izrazio uvjerenje da će Ukrajinci nastaviti “žestoko i učinkovito pružati otpor”.

Direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekla je zastupnicima da Putin nije predvidio puni opseg globalnog gospodarskog, trgovinskog i diplomatskog pritiska na Rusiju.

Također je kazala kako je njena procjena da je “malo vjerojatno da će Putin zastati zbog trenutanih neuspjeha” te da on gleda na sukob kao na “rat koji si ne može priuštiti da izgubi”.

Izvor: Al Jazeera