Pentagon: Novi ruski konvoj napreduje prema Kijevu

Ruske snage počinju pokušavati napredovati prema Kijevu sa sjeveroistoka, rekao je novinarima visoki dužnosnik Ministarstva odbrane SAD-a.

Pentagon procjenjujemo da su ruske snage oko 60 kilometara udaljene od grada (EPA - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države u utorak su objavile da iz pravca sjeveroistoka prema Kijevu ide novi ruski konvoj, dok onaj koji se sa sjevera približavao ukrajinskoj prijestolnici stoji već nekoliko dana.

“Želim vam obratiti pažnju na činjenicu da oni počinju pokušavati napredovati prema Kijevu sa sjeveroistoka”, rekao je novinarima visoki dužnosnik Ministarstva odbrane SAD-a, prenosi Hina.

“Procjenjujemo da su oko 60 kilometara udaljeni od grada”, precizirao je, ali nije mogao reći koliko je u konvoju vozila.

Po tom dužnosniku Pentagona, Rusi su “frustrirani” jer njihovo napredovanje sa sjevera prema Kijevu već nekoliko dana nije zabilježilo veći napredak, zbog ukrajinskog otpora, logističkih problema i opskrbe.

Napor Moskve da ‘okruži Kijev’

Govorio je o glavnom ruskom konvoju od stotinjak vozila koji je na dvadesetak kilometara od Kijeva, a još je jedan blokiran oko 150 kilometara od glavnog grada, u Černihivu.

Novouočeni konvoj dio je napora Moskve da “okruži Kijev i natjera ga na kapitulaciju”, rekao je dužnosnik.

“Kako nisu postigli geografski napredak za koji mislimo da su se nadali, pojačali su bombardiranja grada raketama, projektilima, artiljerijom i zračnim udarima”, dodao je, a rezultat toga je da se sve više civila nalazi pod vatrom.

“Jačaju pritisak na Kijev”, dodao je dužnosnik Pentagona.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada