Iran lansirao drugi vojni satelit u orbitu

Drugi vojni satelit u svemiru smatra se velikim napretkom iranske vojske.

Iranac hoda pored murala koji prikazuje pripadnike Islamske revolucionarne garde (EPA)

Iranska Revolucionarna garda (IRGC) uspješno je lansirala u orbitu drugi vojni satelit, NOOR 2, objavila je u utorak iranska agencija Tasnim.

Ova objava dolazi u vrijeme pregovora u Beču o oživljavanju nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila koji su stigli u kritičnu fazu, piše Reuters, prenosi Hina.

Noor 2 kruži orbitom na visini od 500 kilometara. Prvi vojni satelit, također nazvan Noor (svjetlost na perzijskom) Iran je lansirao u aprilu 2020, a on kruži na visini od 425 kilometara iznad Zemlje.

Zabrinutost Zapada

Drugi vojni satelit u svemiru smatra se velikim napretkom iranske vojske, što pojačava zabrinutost oko nuklearnog i raketnog programa te islamske zemlje, piše Reuters.

Američka vojska tvrdi da balistička tehnologija koja se koristila za slanje satelita u orbitu Teheranu omogućava i lansiranje oružja velikog dometa, potencijalno i nuklearnih glava.

Teheran odbacuje američke tvrdnje da je ta aktivnost krinka za razvoj balističkog raketnog programa te ističe da nikad nije radio na razvoju nuklearnog naoružanja.

Izvor: Agencije