Orban dozvolio raspoređivanje snaga NATO-a na zapadu Mađarske

Odlukom koju je potpisao Orban dozvoljava se i da pošiljke oružja NATO-a idu preko mađarske teritorije u druge članice saveza, ali ne i direktno u Ukrajinu.

Promjena zvaničnine politike Budimpešte dešava se uprkos bliskim vezama zemlje sa Rusijom (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban potpisao je odluku kojom se dozvoljava snagama NATO-a da se rasporede na zapadu Mađarske te da pošiljke oružja idu preko mađarske teritorije u druge članice saveza.

Promjena zvaničnine politike Budimpešte dešava se uprkos bliskim vezama zemlje sa Rusijom.

Ovim dokumentom dozvoljava se da snage za odgovor NATO-a budu stacionirane zapadno od rijeke Dunav te da se mađarski zračni prostor koristi za tranzit.

Međutim, snage i oprema koji idu prema Ukrajini mogu samo proći kroz ili iznad Mađarske ako idu u drugu članicu NATO-a a tek onda u Ukrajinu.

Ovakva politika je odraz Orbanovih pokušaja da se drži politike NATO-a ali istovremeno i da “drži Mađarsku izvan rata”.

Osuda ruske invazije

Prošlog mjeseca, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da bi dozvoljavanje tranzita oružja za Ukrajinu ugrozilo “sigurnost Mađarske i mađarske zajednice u Zakarpatskoj oblasti”, misleći na regiju na zapadu Ukrajine.

“Razlog zašto se donijela ovakva odluka je taj što bi takve isporuke mogle postati mete neprijateljske vojne akcije”, rekao je.

Mađarska vlada, koja je tokom posljednjih deset godina gradila dobre odnose sa Moskvom, osudila je rusku invaziju i pristala na sankcije Evropske unije ovoj zemlji.

Mađarska je također otvorila svoje granice za izbjeglice iz ratom zahvaćene zemlje. Više od 180.000 ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u Mađarsku.

Izvor: Agencije